Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Erdélyi meggyleves

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg magozott megy (befőtt), 20 dkg tejföl, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál liszt, 1/4 citrom, 1-2 teáskanál rozmaring, só.

Elkészítés: A meggyet a levelével és a mézzel forraljuk fel. A citromot nyomjuk ki, és a levét keverjük el a lisztel, a tejföllel és a sóval, tegyünk hozzá 1-2 evőkanállal a megy levéből. Ezzel habarjuk be a levest, keverjük meg, és még egyszer forraljuk fel. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, rozmaringgal megszórva.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Besztercei töltött liba

Hozzávalók (4 személyre): 1 egész liba, 30 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál reszelt citromhéj és citromlé, só, bors, 1 ágacska rozmaring.

Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk és néhány órára annyi rumos-citromos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A megtisztított liba hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsöljük, és megtöltjük a szilvával. A nyílást hústűvel összetűzzük, majd a liba bőrét sűrűn megszurkáljuk egy villával, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle. Tepsibe tesszük, a tetejére egy rozmaringágacskát helyezünk. A rumos-citromos vízzel megöntözzük. A libát kívülről megsózzuk, és lefedjük. Előmelegített, 200 0C-os sütőben két órán keresztül pároljuk. Néha ellenőrizzük, hagy a hús megpuhult-e. Ha kész a tepsiből óvatosan kiemeljük, levét leöntjük, majd vissza tesszük és grillezzük. 15-20 percig hagyjuk hűlni, aztán feldaraboljuk, és tálra tesszük. Sült almával, párolt rizzsel tálaljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg prágai sonka, 20 dkg szeletelt sajt, 5 retek, 2 sós uborka 2 kanál majonéz, 1-2 ág szárzeller, 1 csokor metélőhagyma, őrölt bors, só.

Elkészítés: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük a megtisztított zellert megmossuk, kockára vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és elosztjuk a sajt szeleteken. Egyenként összegöngyöljük, és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Kötött tészta leves

Elkészítés: Tojásból, lisztből gyenge levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük. Ez idő alatt füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, serpenyőben félig kisütjük, majd felkockázott vöröshagymával tovább sütjük. Mikor szép üvegesre sült, levesszük a tűzről. Közben vizet teszünk fel főn, belevágunk néhány db krumplit, teszünk rá petrezselyemzöldet és zellerlevelet. A meggyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk és rálocsoljuk a hagymás, szalonnás zsírt, sózzuk, borsozzuk. Ujjnyi széles csíkokat sodrunk és hosszú csíkokra elvágjuk. A csíkokból csomókat kötünk. Mikor az összes tésztát így megkötöttük, a fövő lébe rakjuk és puhára főzzük a tésztát.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Hajna, Sámuel nevű látogatóinkat!
Franciaország Erdély
Kárpátalja Délvidék
Felvidék Szentföld
Portugália Lengyelország
Bosznia Ausztria
Szlovénia Olaszország
Vianney Testvérek
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Prospektus 2017
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 2,5 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Értékesítő partnerirodák
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 2457908. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat 2015

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani irodájuk minden munkatársának, az egész csapatnak a kitűnő szervezésért, az összes segítségért és az egész útért. Felemelő, felejthetetlen élmény volt, igazi lelki feltöltődés! Köszönjük!

Tamás és Márta

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -  sulikirandulasok.hu  -