Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Pityókás házi kenyér

(ahogyan Deák Anna és leánya Zita készíti Ivón)

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg pityóka, azaz krumpli, 2,5 kg liszt, 20 dkg kovász, 0,15 g élesztő, só.

Elkészítés: Este megfőzzük a krumplit, megpucoljuk és áttörjük, a lisztet beleöntjük a dagasztó edénybe és a krumplit az egyik felébe tesszük. Langyos vízbe elkavarjuk a kovászt és az élesztőt és a liszt másik felébe öntjük, vékonyan a liszttel betakarjuk. Reggel egy kis langyos vízzel dagasztunk. Amikor a tészta kezd kelni begyújtunk a kemencébe. Amire kihevül a kemence addig kel a kenyér. Miután a kemencét előkészítettük betesszük a kenyereket sülni. Ha minden rendben van, akkor két óra alatt megsülnek a kenyerek!

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Marhapörkölt fehérkáposztával

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg marhahús, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg fehérkáposzta, 6 dl fehérbor, 1 dl balzsamecet, 1 dl olaj, 2 teáskanál édesnemes paprika, őrölt kömény, só.

Elkészítés: A húst vágjuk kockákra, a hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel. A káposztát mossuk meg, és vágjuk darabokra. Az olajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük rá a húst. Sózzuk, fűszerezzük. Ha a hús megpirult, tegyük hozzá a káposztát, a bort és az ecetet, majd hagyjuk 30 percig főni. Burgonyával vagy gombóccal tálaljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Prágai hústekercs

Elkészítés: Huszonöt deka füstölt tarját megdarálunk, és elkeverjük kevés tejföllel. Nyolc darab sertésborda szeletet kicsontozunk, vékonyra kiverjük, és mindegyik közepére kis halmot formázunk a krémből. Két oldalról ráhajtjuk a húst, hogy a krém ki ne folyjon, majd óvatosan összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Az így megtöltött tekercseket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sörben párolt ponty

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Kötött tészta leves

Elkészítés: Tojásból, lisztből gyenge levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük. Ez idő alatt füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, serpenyőben félig kisütjük, majd felkockázott vöröshagymával tovább sütjük. Mikor szép üvegesre sült, levesszük a tűzről. Közben vizet teszünk fel főn, belevágunk néhány db krumplit, teszünk rá petrezselyemzöldet és zellerlevelet. A meggyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk és rálocsoljuk a hagymás, szalonnás zsírt, sózzuk, borsozzuk. Ujjnyi széles csíkokat sodrunk és hosszú csíkokra elvágjuk. A csíkokból csomókat kötünk. Mikor az összes tésztát így megkötöttük, a fövő lébe rakjuk és puhára főzzük a tésztát.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Lukács nevű látogatóinkat!
Franciaország Erdély
Kárpátalja Délvidék
Felvidék Szentföld
Portugália Lengyelország
Bosznia Ausztria
Szlovénia Olaszország
Vianney Testvérek
Magyar Pálos Rend
Keresztszülő-program
Prospektus 2018
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, )

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Értékesítő partnerirodák
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 2512090. látogatónk.
Finnekkel kirándultunk Erdélybe és a moldvai csángó magyarokhoz

A szigetszentmiklósi Magyar-Finn Baráti Kör jó kapcsolatot ápol testvérvárosunkban, a tőlünk 2400 km-re lévő Haukipudasban élő, Magyarország iránt érdeklődő finnekkel. Gyakran látogatnak csoportok vagy családok egymáshoz, de eddig ilyen nagy, közös útra, mint az idei, még nem került sor. 2010. július 28 - augusztus 03-ig Erdélyben és a moldvai csángó magyaroknál jártunk együtt. A történet még tavaly kezdődött, amikor haukipudasi barátunk, Tytti Isohookana-Asunmaa asszony baráti körünk egyik tagjával, Dr. Szacsvay Zsuzsával a csíksomlyói... Tovább...

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -  sulikirandulasok.hu  -