Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi ajánlatok
Rólunk mondták

Székelyföld felvidéki szemmel - egy utazás emlékképei 2009

2009. január 25.

Részt vettünk azon az autóbuszos zarándokutazáson, melynek úticélja Erdély, ezen belül pedig a Székelyföld volt. Azt tudtam, ill. sejtettem, hogy életre szóló élményekkel gazdagodva térek majd haza, de hogy olyan tapasztalatokat is szerzek majd, melyek gyökeresen megváltoztatják eddigi – inkább hiányos és hézagos, mintsem valós – Erdély-képemet, azt nem gondoltam volna.
 
Mivel zarándokutazásról volt szó, fő célunk a csíksomlyói búcsú volt, de természetesen a rendelkezésünkre álló öt nap alatt igyekeztünk minél több helyre eljutni, minél többet látni és tapasztalni. Utunk során megtekintettük a székelyudvarhelyi szoborparkot, ellátogattunk a parajdi sóbányába, voltunk Korondon, tiszteletünket tettük Tamási Áron sírjánál Farkaslakán és Orbán Balázs sírjánál Szejkefürdőn, megmásztuk a Hargitát, amelynek tetejét kopjafák díszítik, sőt – nagy meglepetésemre – magyar zászlót is lenget a szél. Úgy látszik ez ott senkit nem zavar, bár azt el kell, hogy áruljam, román szót a székelyek legendákkal övezett hegyén nem hallottam. Lenyűgöző természeti csoda a Békás-szoros a maga hatalmas szikláival és páratlan szépségű fenyveseivel, Marosvásárhely egy gyönyörű kis sziget szecessziós Kultúrpalotájával, múltunkat idézhetjük fel a házsongárdi temető fái alatt és Nagyvárad székesegyháza is mesélhetne egyet s mást a dicső múltról. Amint említettem, fő úticélunk a csíksomlyói búcsú volt a Kis- és Nagy-Somlyó közti Nyeregben. Csíksomlyóról sokan és sokat írtak már, szavakba önteni az ott átélt dolgokat lehetetlen, elég talán, ha annyit elárulok: a helynek tényleg van valami természetfeletti kisugárzása és aki erre ráhangolódik, az életre szóló szakrális élménnyel lesz gazdagabb. Valahogy az az érzése támad az embernek, hogy kétféle (magyar)ember létezik: az egyik már, a másik pedig még nem járt Csíksomlyón. Adja az Isten, hogy minél több ember érezze a belső késztetést elzarándokolni erre a szent helyre!
 
Csíksomlyón kívül másik nagy élményem a falusi vendéglátáson keresztül megtapasztalt erdélyi (székely) vendégszeretet és kedvesség. Szálláshelyünk Tibódban volt, egy kis faluban, Székelyudvarhelytől két kilométerre, ahol reggelente tehéncsorda vonul kolompolva és komótosan a legelőre, és ahol az ember úgy érzi: visszacsöppent valahová, ahová az ember mindig is tartozott, csak idővel mifelénk valahogy kiesett belőle. Itt megint csak olyan belső lelki élményekről van szó – hasonlóképpen a csíksomlyói búcsúhoz – amit nagyon nehéz szavakba, mondatokba önteni. Szállásadóinknál, a Szőke családnál, látni lehetett azt, hogy működik még a család intézménye, hogy képesek egybedolgozni és ami fő, megvan még a tisztelet nemcsak a szülők és a gyerekek, hanem úgy általában, az ember iránt. Hihetetlenül kedves és mosolygós embereket ismerhettem meg személyükben, akiken látszott, hogy nem a mi kedvünkért mosolyognak, hanem, mert ilyen a természetük. Szintén szívmelengető tapasztalat volt, amikor hallottam, hogy a gyerekek szüleiket az édesanya és édesapa, nálunk már régen elfeledett és szerintem teljesen kiveszett megszólítással tisztelték meg. Nemhiába mondják, hogy a székelység sorsa az őrzés! Határokat ma már nemigen őriznek, őrzik és vigyáznak azonban valami másra, amit szintén nehéz megfogalmazni, de talán az emberség szóval lehetne a leginkább jellemezni és körülírni.
 
Arrafelé talán még nincs úgy elterjedve a számítógép- és főleg az internethasználat, a mobiltelefon viszont igen, hisz a külvilággal való kommunikációt nagyban megkönnyíti. Erdélyi ott-tartózkodásom öt napja alatt egyáltalán nem hiányzott sem a tévé, sem a rádió, hogy a számítógépről ne is beszéljek. Viszont voltak helyette egész estét betöltő beszélgetések a háziakkal, sőt, még nótázásra is sort kerítettünk, ha éppen nem érkeztünk vissza túlságosan későn az aznapi kirándulásról.
Ha összegeznem kellene az ottani tapasztalataimat, akkor azt mondanám, hogy van mit tanulnunk Erdélytől és a székelyektől. Olyan értékeket őriznek ugyanis, melyek nálunk már feledésbe merültek vagy a háttérbe szorultak. Megújhodásra vár a magyarság, de az emberiség is. A globalizáció embertelenségében egyre többen fulladoznak, és remélhetőleg egyre többen keresik a kiutat. Mintha ugyanaz vagy nagyon hasonló lenne a helyzet, mint annak idején, a 17.században, amikor Bocskai István erdélyi fejedelem végrendeletében az önálló Erdélyi Fejedelemség fenntartása mellett tett hitet: „Valameddig pedig a magyar korona ott fenn, nálunknál erősebb nemzetségnél, a németnél lészen, és a magyar királyság is a németeken forog, mindenkor szükséges és hasznos egy magyar fejedelmet Erdélyben fenntartani, mert nékik (értsd: a királyi magyarországiaknak) is oltalmokra, javokra lészen.”
A magyar korona ugyan már nincs idegenek kezén, de az ország, ill. a nemzet ma is veszélyben van és a pusztító veszély ma még jobban jelentkezik, mint valaha. Szükséges tehát – Bocskai végrendeletének megfelelően –, hogy ma is odafigyeljünk Erdélyre, az ottani emberekre, mert bizony meggyőződésem szerint őrzik az ősi titkot. Sokat segít egy erdélyi, székelyföldi út ahhoz, hogy az ember hazataláljon, elsősorban önmagához, de a gyökereihez is. Bátran ki merem jelenteni: nagyon keveset tudhat csak a magyarság és emberség lényegéről az, aki még nem volt Erdélyben.
Hazafelé tart ugyanis az az ember, aki ellátogat a Király-hágón túli területre, hiába lépett át egy vagy két országhatárt útközben. Én csupán biztatni szeretnék ezúton is mindenkit, aki még nem volt Erdélyben, hogy minél hamarabb pótolja ezt a mulasztást, mert felejthetetlen élményekben lesz része, feltéve, ha eléggé nyitott és szomjas a lelke.

T.T.

Utazz itthon!
Belföldi ajánlatok
Köszöntjük névnapjukon
László nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3954394. látogatónk.
Szent II. János Pál pápa szülőföldjén 2018

Köszönöm a kegyelmekben gazdag lelki feltöltődést és a kikapcsolódást. Isten áldja Önöket mindenért!

B.L.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -