Fatima, portugál körút és Santiago de Compostela

2019. október 19-26.   (8 nap / 6 éjszaka)   (MEGTELT)
Lelkivezető: Tamás Barna atya, Székelyudvarhely
Utazás: menetrend szerinti repülőjárattal, Portugáliában autóbusszal
Szállás: hotel**/*** (2-3 ágyas szobák fürdőszobával)
Ellátás: reggeli és vacsora
Program: 1. nap: Budapest – Lisszabon
Találkozás kora reggel a budapesti repülőtéren, majd utazás menetrendszerinti repülőjárattal Lisszabonba. Érkezés után városnézés az ország fővárosában, busszal és gyalogosan. Európa egyik legszebb városa, mely a Tejo folyó torkolatában hét dombra épült. A város szimbólumával, a Belém-toronnyal kezdjük, majd az egyik legfontosabb műemléképület, a Mosteirodos Jerónimos következik. Rövid szabadprogram, majd ezt követően kirándulás Európa szélére, Cabo da Roca-ba. A név magyarul annyit jelent: Szikla-fok, egy 140 méter magas sziklafal, melynek szélét az Atlanti-óceán hullámai nyaldossák. Az egyik legnagyobb ékessége a mai napig működő világítótorony. Szabadidő, majd utazás Fatimába, szobák elfoglalása és vacsora.
 
2. nap: Santarém – Fatima
Reggeli után Ribatejo megye székhelyére, Santarémbe utazunk. Julius Caesar idejében fontos hivatali központ állt itt. Később a portugál királyok rendi gyűléseinek színhelye volt. A város a nevét egy, a VII. században élt apácáról kapta, aki mártírhalált halt, amikor a Nabăo folyóba dobták. Állítólag itt, a Tajo partjainál jelent meg újra. Óvárosi sétánk során felkeressük a Santíssimo Milagre-templomot, ahol az 1247-es eucharisztikus csoda relikviáit őrzik. A kora délutáni órákban visszautazunk Fatimába. A fatimai kegyhely történetének kezdete 1917-re nyúlik vissza, amikor három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent Szűz Mária. Azóta minden évben több, mint 5 millió ember látogat el a zarándokhelyre. Elsőként a látnokok házát keressük fel Aljustrelben, majd a magyar keresztutat járjuk végig, mely az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból épült. Szentmise a Szent István-kápolnában. Vacsora és szállás Fatimában. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a szentélynél.
 
3. nap: Fatima
A mai napot Fatimában töltjük. Elsőként a neobarokk Rózsafüzér Királynője bazilikát keressük fel, ahol a három látnok, Francisco, Jácinta és Lucia nyugszik. A bazilika előtti teret félkör alakú oszlopcsarnok szegélyezi. Ezen a téren, a jelenés pontos helyén áll a Jelenések kápolnája. Az itt található Szűzanya-szobor koronájában őrzik azt a golyót, melyet Szent II. János Pál testéből operáltak ki az 1981-es merénylet után. Szentmise, majd szabadprogram. A délutáni órákban felkeressük Kondor Lajos atya szobrát. Koszorúzással emlékezünk meg a magyar verbita szerzetesről, akinek jelentős szerepe volt a pásztorgyerekek boldoggá avatásában, valamint a magyar kápolna és a magyar keresztút megépítésében. Este vacsora a szálláshelyen, majd rózsafüzér és gyertyás körmenet a szentélynél.
 
4. nap: Batalha – Nazaré – Sitió – Óbidos
Szentmise, majd reggeli a szállodában. Elsőként Batalhába utazunk, ahol a Mosteiro de Santa Maria da Vitória (Győzedelmes Szent Szűz) domonkos apátságot keressük fel, mely az UNESCO világörökség részét képezi. Napunkat Nazaré halászfalujában folytatjuk, mely nevét Szűz Máriáról kapta. A legenda szerint egy helyi nemes éppen szarvasra vadászott, amikor az állat egy szikla szélére ugrott, és kevésen múlott, hogy a vadász lovával nem zuhant le a magasból. Ijedtében Szűz Mária nevét kiáltotta, aki megjelent mögötte és visszatartotta lovát. E helyen, a felső városrészben, Sitióban, hálából épült a kicsiny Ermida da Memória-kápolna, ami az évek során zarándokhellyé vált. A tőszomszédságában található Nossa Senhora da Nazaré templomban a Nazaréi Miasszonyunk csodatévő kegyszobrát őrzik. Szabad programjuk során mindkettőt érdemes megtekinteni, vagy az időt a meredek sziklákkal szegélyezett homokos óceánparton tölteni, melynek során siklóval kirándulhatunk a város fölötti sziklaszirtre. Következő úti célunk Óbidos, mely 1833-ig a portugál királynők városa volt. A középkori városmagot és a szépen helyreállított falak, keskeny utcák, apró terek hangulatát a portugál és a külföldi turisták is nagyon kedvelik. Ismerkedés a városka főbb nevezetességeivel (Santa Maria templom, Porta da Vila, középkori épületek), majd szabadidő, hogy egyénileg is belemerülhessünk a városka hangulatába. Visszautazás Fatimába, vacsora a szállodában. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a szentélynél.
 
5. nap: Coimbra – Santiago de Compostela
Reggeli után útra kelünk, első úticélunk Coimbra, mely sokáig Portugália fővárosa volt. A coimbrai egyetem az UNESCO kulturális világörökség része, Európa egyik legrégebbi egyeteme. A város védőszentje aragóniai, ill. portugáliai Szt. Erzsébet, II. András magyar király dédunokája, akit 1625-ben avattak szentté. Városnéző sétára indulunk, hogy megismerjük a város főbb nevezetességeit: Egyetem, régi és új székesegyház, Szent Klára kolostor, Santa Cruz templom. Szabadidő, majd továbbutazás Santiago de Compostela-ba.
 
A Szent Jakab-út, azaz El Camino, ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből az ottani keresztényüldözés elől Észak-Spanyolországba, és azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.
 
Szentmise napközben. Szállás elfoglalása, vacsora.
 
6. nap: Santiago de Compostela
Az egész napunkat ennek a híres zarándokhelynek szenteljük. Megismerkedünk a zarándokhely nevezetességeivel: Szt. Jakab székesegyház, melyet idősebb Szent Jakab apostol feltételezett sírja fölé építettek. A compostelai székesegyház Spanyolország legnagyobb románkori temploma, méretében és díszítésében is a legjelentősebb zarándoktemplomok közé tartozik. Elsétálunk a Gelmirez palota mellett, amit a város első érseke alakíttatott ki, és egy rendkívül értékes románkori világi épület. Az egykori katolikus királyok kórházának (Hostal de Rey) érintésével jutunk el a Városházához, majd a Szt. Jeromos kolostortemplom és a Zarándokmúzeum épületével fejezzük be városnézésünket. Délután szentmise, majd vacsora.
 
7. nap: Santiago de Compostela – Porto – Lisszabon
Szentmise, majd egy kevés időt még Compostelaban töltünk. Továbbutazunk Portóba, mely roppant hangulatos város a látványos hídjaival. Meredek utcáival szinte ráhajol a Duoro folyóra. Óvárosa, a Ribeira az UNESCO világörökség része. 2001-ben Porto Európa kulturális fővárosa volt. Városnéző séta, majd szabadidő. Javasoljuk, kóstolják meg a finom portói bort, mely méltán elismert nem csak Európában. Kora este transzfer a repülőtérre, majd utazás Lisszabonon át Magyarországra. Érkezés Budapestre a 8. napon, október 26-án hajnalban.
A programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
 
Utazás személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehetséges. Az igazolványnak a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 
Jelentkezéskor kérjük a neveket olyan formában megadni, ahogy az útiokmányban szerepel, az összes keresztnévvel és titulussal együtt!
A repülőjegyek ez alapján kerülnek kiállításra, és ha ott nem a teljes, útiokmány szerinti név szerepel (beleértve összes vezeték-, keresztnevet és titulust), a légitársaság megtagadhatja a felszállást a gépre.
 
A repülőjegyeket indulás előtt két héttel állítja ki a légitársaság (addig mód van a név javítására). Ezután a név módosítására, javítására már nincs lehetőség, csak komoly felár ellenében. Ezt a díjat minden alkalommal a légitársaság határozza meg, az összeg változó lehet, s minden esetben az utasnak kell megfizetnie.
 
Névmódosítás kezelési díja: 3 500 Ft/fő.
A helyszínen kötelezően fizetendő a szervízdíj, belépők és egyéb járulékos költségek díja, melynek összege: 65 EUR/fő.
SZABAD HELYEK: 1
Részvételi díj: 188 900 Ft/fő, mely tartalmazza utazást a TAP légitársaság menetrend szerint járatával Budapest–Lisszabon / Porto-Lisszabon–Budapest útvonalon; személyenként 1 db 23 kg feladott poggyász (1x hossz + 1x szélesség + 1x magasság = max. 158 cm), 1 db 8 kg kézipoggyász (max. 55x40x20cm körméretű) + 1 db, max. 2 kg súlyú és max 40x30x15 cm méretű személyes tárgy (laptop táska vagy retikül); Portugáliában és Spanyolországban utazást légkondicionált autóbusszal; magyar idegenvezetőt a teljes út során; 6 éjszakai szállást két-, háromágyas fürdőszobás szobákban; 6 alkalommal reggelit és vacsorát a szállodában; a fentiekben felsorolt valamennyi programon való részvételt.
A részvételi díj nem tartalmazza repülőtéri illetéket (kb. 49 300 Ft/fő); egyágyas felárat 43 415 Ft/fő; BBP utasbiztosítást (EUB Air & Cruise Top); 80 éves kor felett a díja 14 900 Ft/fő; útlemondási biztosítást (a részvételi díj árának 5 %-a); a helyszínen kötelezően fizetendő szervízdij, belépők és egyéb járulékos költségek árát (65 EUR/fő).
Utasbiztosítás: Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 5 960 Ft/fő.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!