Zarándoklat Győrbe és Pannonhalmára

2022. szeptember 24. szombat   (MEGTELT)
Lelkivezető: Michels Antal atya
Utazás: autóbusszal (helyben gyalogosan)
Indulás: a reggeli órákban, Budapest, Hősök tere (Műjégpálya mellett)
Ellátás: önellátás
Program: Reggel indulás Győrbe, mely Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa. 1989-ben elnyerte a műemlékvédelmi Europa Nostra-díjat a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül. A folyók városaként is emlegetik, mivel a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca összefolyásánál, a Dunától nem messze fekszik.
10:00 órakor szentmise.
Városnéző sétánkat a Dunakapu térnél kezdjük, mely Győr három ikonikus tere közül az egyik. Nevét a régi vár Duna-kapujáról kapta. A legenda szerint erre a kapura állították a törökök a vaskakast 1594-ben, mikor bevették a várost, kijelentvén, hogy addig maradnak, amíg meg nem szólal – ami négy évvel később be is következett. A Vaskakas másolata a tér nyugati oldalán, egy díszkút tetején őrködik a tér fölött. Tovább haladva a Káptalandombot, Győr legősibb részét járjuk be. Megtekintjük a Gutenberg téren a Frigyláda-szobrot, az Apor Vilmos téren a Szent Mihály Arkangyal szobrot, a Bazilikát, a Püspökvárat és a Toronykilátót. A Bécsi kapu téren – melynek szinte minden épülete műemlék – megtekintjük többek között a Karmelita templomot és rendházat a Hab Mária-szoborral. A város egyik legromantikusabb csücske a Radó-sziget, mely kedvelt séta- és pihenőhely. Itt található többek között Győr legszebb parkja, a Zenepavilon és a Csónakház – mely az ország legöregebb csónakháza. Visszasétálunk a Király utcába, melynek szintén valamennyi háza műemlék (Probst-ház, Napóleon-ház, Esterházy-palota), innen Győr főterére, a Széchenyi térre megyünk (Mária-oszlop, Győri Bencések Loyolai Szent Ignác temploma, Rendház és Perjelség).
Szabadidő, melynek keretében egyénileg sétálhatunk, ebédelhetünk.
Majd tovább indulunk Pannonhalmára.
A Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese a Dunántúl egyik legértékesebb, legimpozánsabb építészeti emléke páratlan kulturális és művészeti kincset őriz. Az ezeréves monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik. Az épületegyüttesben működik az ország egyik legnívósabb középiskolája a bencés gimnázium.
Vezetett látogatás az apátságban, mely keretén belül megtekintjük a Szent Márton Bazilikát és az altemplomot, a kerengőt a belső kerttel, melyet gyakran Paradicsomkertnek is neveztek, mivel a középkorban elsősorban gyógynövényeket termesztettek itt, illetve bemegyünk a könyvtárba. A monostor egyik legszebb, legérdekesebb része a könyvtár XIX. századi klasszicista nagyterme. Az apátság több százezer kötetből álló állománya Magyarország egyik legnagyobb könyvgyűjteménye. Itt őrzik az első magyar nyelvű emléket, a tihanyi apátság alapítóiratát 1055-ből. Szabadidő. Az esti órákban visszaindulás Budapestre.
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Részvételi díj: 9 990 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét és a csoportkísérést.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépőjegyek és adományok árát.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!