Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei, magyar szentjeink és Zala Vármegye

2024. szeptember 27 - október 1.   (5 nap / 4 éjszaka)
Lelkivezető: Varga András esperes-plébános atya
Utazás: autóbusszal
Indulás: a hajnali órákban Salgótarjánból
Szállás: középkategóriás szállás fürdőszobával vagy fürdőszoba használattal
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Program: Történelmi és kegyeleti út az I. világháború kitörésének 110 éves évfordulójára, valamint Mindszenty Józsefre és Boldog Brenner Jánosra emlékezve, továbbá ismerkedés az egykori Zala Vármegye nevezetességeivel. „Ha felmegyek a doberdói nagy hegyre…”
1. nap (szeptember 27., péntek):
Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei. Utazás rövid pihenőkkel. Első úti célunk Bled lesz. Az útikönyvek szerint, ha csak ezt az alpesi ékszerdobozt látjuk egész Szlovéniából, akkor is megérte az utazás. A jégkorszakban kialakult, mélykék vizű tó partján tartunk pihenőt. A Predil-hágó (1156 m) autóbuszos megmászása közben világháborús emlékeket láthatunk majd. Pihenő a hágón található romos erődnél, majd továbbhaladva a kétszintes Kluze erődnél haladunk el. Következő állomásunk Kobarid (Caporetto), ahol a Kobaridi Múzeumot, Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeumát tekintjük meg. Jó idő esetén, napunk folytatásaként gyalogos túrát teszünk az Isonzó partján, mely során érintjük a város fölé emelkedő Szent Antal templomot és az azt körülölelő I. világháborús olasz emlékművet, egy katonai bunkert, majd egy függőhídon átkelve, a Napóleon hídon keresztül érünk vissza Kobaridba. Estefelé közeledve megérkezünk a szlovén-olasz határhoz Nova Goricába (Görz/Gorizia) az Isonzó (Soča)- völgyébe, a Karszt-hegység és a Júlia-Alpok ölelésében található szálláshelyünkre. Szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap (szeptember 28., szombat):
Reggeli a szálláshelyen. Az itteni I. világháborús emlékhelyek egy részét járjuk végig, rójuk le kegyeletünket. Isonzó-völgye és Doberdó: „Itt volt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja.” Az Isonzó-front nyolcvan kilométer hosszú szakaszán két és fél év alatt az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország fájdalmasan sok katonát veszített. Első megállónk Nova Goríciában, az Isonzó folyó partján lesz. Megemlékezés és jelképes koszorúzás. Utunk következő állomása Olaszországban Fogliano, melynek I. világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében emlékezünk az elesett hősökre. Redipugliában felsétálunk Olaszország legnagyobb katonai emlékművére, majd megtekintjük a régi emlékhelyet is. Továbbutazunk San Martino del Carso faluba, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművét keressük fel. Ezt követően Monte San Michele („Doberdó nagy hegye”): szabadtéri szentmise és koszorúzás az elesett hősök tiszteletére. A frontvonalon zajló csaták néhány helyszínével ismerkedünk meg. A környéken szerzett háborús élményei alapján írta meg „Búcsú a fegyverektől” c. regényét Hemingway. Doberdo del Lago falu érintésével jutunk vissza a szálláshelyre. Este vacsora a szálláshelyen.
3. nap (szeptember 29., vasárnap):
Reggeli a szálláshelyen. Visintini Magyar kápolna: szabadtéri szentmise és koszorúzás az elesett hősök tiszteletére. Programunk első részének befejezéseképpen a Monfalconeban található I. világháborús szabadtéri múzeumot keressük fel. Utazás Lendvára. A Makovecz Imre által tervezett művelődési háznál kezdjük sétánkat a Szent István szoborhoz, itt koszorúzunk is. Utazás Szentgotthárdra, szállás elfoglalása.
4. nap (szeptember 30., hétfő):
Reggeli a szálláshelyen. Boldog Brenner Jánosra emlékezve szentmise, majd felkeressük a vértanúság helyszíneit és útvonalát. Délután visszatérünk a Muravidékre, ahol folytatjuk ismerkedésünket az ottani magyarság mai életével és a magyar emlékekkel. Napunkat a Lendva-hegyen borkóstolóval, majd zalai dödöllés vacsorával zárjuk. Visszautazás a szálláshelyre.
5. nap (október 1., kedd): Reggeli után indulás Zalaegerszegre. A Minszentyneumban Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életútját és az Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt (1945-1190) című kiállítás megtekintése, koszorúzás. Szentmise a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences templomban. Honismereti utunk befejezéseképpen Bucsuszentlászló zarándokhelyén állunk meg és a kegyhely megismerése és közös ima után indulunk haza. Hazautazás. Várható megérkezés késő este.
A programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Társítás: Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös szobába. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, utasunknak pedig a maradék 50%-ot kell megfizetnie.
Részvételi díj: 149 900 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét, szállást 4 éjszakára, félpanziós ellátást, lelkivezetést, csoportkísérő-idegenvezetést, tour guide készüléket.
Az ár minimum 35 utas esetén érvényes.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépőjegyek és adományok árát, valamint az utasbiztosítást (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás (EUB Top) költsége 3550 Ft/fő 80 éves korig.
Utasbiztosítás: Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 3 550 Ft/fő.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!