Fatima, portugál körút és Santiago de Compostela

2024. november 4-11.   (8 nap / 7 éjszaka)   (BIZTOS INDULÁS)
Lelkivezető: Papp László atya
Utazás: menetrendszerinti repülőjárattal Budapest – Párizs – Lisszabon, majd Porto – Amszterdam – Budapest útvonalon, Portugáliában és Spanyolországban autóbusszal
FONTOS: JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2024. augusztus 15.
Indulás: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről
Szállás: hotel *** (2-3 ágyas szobák fürdőszobával)
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Program: 1. nap: Budapest – Párizs – Lisszabon – Fatima
Utazás menetrendszerinti repülőjárattal Lisszabonba. Transzfer Fatimába, szobák elfoglalása (4 éj).
A fatimai kegyhely történetének kezdete 1917-re nyúlik vissza, amikor három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent Szűz Mária. Azóta minden évben több mint 5 millió ember látogat el a zarándokhelyre.
2. nap: Fatima
Reggeli után a Mindszenthy József hercegprímásról elnevezett magyar keresztutat járjuk végig, mely az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból épült. Szentmise a Szent István-kápolnában. Majd a látnokok házát keressük fel Aljustrelben, visszasétálunk a keresztúton Valinhos érintésével a szálláshelyre. A délutáni órákban felkeressük Kondor Lajos atya szobrát. Koszorúzással emlékezünk meg a magyar verbita szerzetesről, akinek jelentős szerepe volt a pásztorgyerekek boldoggá avatásában, valamint a magyar kápolna és a magyar keresztút megépítésében. A neobarokk Rózsafüzér Királynője bazilikát keressük fel, ahol a három látnok, Francisco, Jácinta és Lucia nyugszik. A bazilika előtti teret félkör alakú oszlopcsarnok szegélyezi. Ezen a téren, a jelenés pontos helyén áll a Jelenések kápolnája. Az itt található Szűzanya-szobor koronájában őrzik azt a golyót, melyet Szent II. János Pál testéből operáltak ki az 1981-es merénylet után. A szentmise után szabadprogram, vacsora. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a szentélynél.
3. nap: Batalha – Alcobaca – Nazaré – Sitió
Szentmise, majd reggeli a szállodában. Elsőként Batalhába utazunk, ahol a Mosteiro de Santa Maria da Vitória (Győzedelmes Szent Szűz) domonkos apátságot keressük fel. Az UNESCO világörökség részét képező gótikus és mánuel stílusú kolostor a portugál építészet remekműve. Alcobaca számunkra legfontosabb nevezetessége a 12. századi ciszterci kolostora, mely Portugália egyik legnagyobb kolostor együttese és mindmáig legnagyobb temploma, 1989 óta a világörökség része. Napunkat Nazaré halászfalujában folytatjuk, mely neve a szentföldi Názáretből hozott Szűz Máriáról készült kis faszoborról származik. A legenda szerint egy helyi nemes éppen szarvasra vadászott, amikor az állat egy szikla szélére ugrott, kevésen múlott, hogy a vadász lovával nem zuhant le a magasból. Ijedtében Szűz Mária nevét kiáltotta, aki megjelent mögötte és visszatartotta lovát. E helyen, a felső városrészben Sitióban, hálából épült a kicsiny Ermida da Memória-kápolna, ami az évek során zarándokhellyé vált. A tőszomszédságában található Nossa Senhora da Nazaré templomban a Nazaréi Miasszonyunk csodatévő kegyszobrát őrzik. Szabadprogramunk során mindkettőt érdemes megtekinteni és a meredek sziklákkal szegélyezett óceánpart panorámájában gyönyörködni és fotózni. Visszautazás Fatimába, vacsora a szállodában. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet.
4. nap: Fatima – Lisszabon – Cabo da Roca – Fatima
Reggeli után utazás Lisszabonba, városnézés az ország fővárosában, Európa egyik legszebb városában (buszos városnézés, megállásokkal), mely a Tejo folyó torkolatában hét dombra épült. A sétát a város szimbólumával, a Belém-toronnyal kezdjük, majd az egyik legfontosabb műemléképület, a Mosteirodos Jerónimost is láthatjuk kívülről. Szabadprogram. Majd utazás Európa végébe, Cabo da Rocaba. Magyarul annyit jelent: Szikla-fok, egy 140 m magas sziklafal, melynek szélét az Atlanti-óceán hullámai nyaldossák. A XIV. századig úgy gondolták, ez a világ vége. Ma már tudjuk, hogy nem, mégis csodálatos látvány, ahogy a föld véget ér és a tenger kezdődik. Az egyik legnagyobb ékessége a mai napig működő világítótorony. Visszautazás Fatimába. Este vacsora a szálláshelyen, majd rózsafüzér és gyertyás körmenet.
5. nap: Coimbra – Santiago de Compostela
Reggeli után útra kelünk, első úti célunk Coimbra, mely sokáig Portugália fővárosa volt. A coimbrai egyetem az UNESCO kulturális világörökség része, Európa egyik legrégebbi egyeteme. A város védőszentje, aragóniai ill. portugáliai Szt. Erzsébet, II. András magyar király dédunokája, akit 1625-ben avatták szentté. Férje, Dénes király halála után Coimbrában alapított kolostort. Városnéző sétára indulunk, hogy megismerjük a város főbb nevezetességeit: Egyetem, régi és új székesegyház, Szent Klára kolostor, Santa Cruz templom. Szabadidő, majd továbbutazás Santiago de Compostelaba.
A Szent Jakab-út, azaz El Camino ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből az ottani keresztényüldözés elől Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.
A város Spanyolország Galícia Autonóm Közösség székvárosa. Igazi ismertségre a középkorban tett szert, ekkor vált a híres katolikus zarándoklat célhelyéül. Ebben a jelentőségében napjainkban is kiemelkedő, a Szentföld és Róma mellett a Szent Jakab-út végpontjaként Európa legjelentősebb zarándokhelyeként ismert. Szentmise napközben. Szállás elfoglalása (3 éj), vacsora.
6. nap: Santiago de Compostela
Az egész napunkat ennek a híres zarándokhelynek szenteljük. Megismerkedünk a zarándokhely nevezetességeivel: Szt. Jakab székesegyház, melyet idősebb Szent Jakab apostol feltételezett sírja fölé építettek. A compostelai székesegyház Spanyolország legnagyobb román kori temploma, méretében és díszítésében is a legjelentősebb zarándoktemplomok közé tartozik. Elsétálunk a Gelmirez palota mellett, melyet a város első érseke alakíttatott ki és egy rendkívül értékes román-kori világi épület. Az egykori katolikus királyok kórházának (Hostal de Rey) érintésével jutunk el a Városházához, majd a Szt. Jeromos kolostortemplom és a Zarándokmúzeum épületével fejezzük be városnézésünket. Délután szentmise, majd vacsora.
7. nap: Santiago de Compostela – Finisterre – Santiago de Compostela
Reggeli után utazás a Finisterre-szirtfokra, a „világ végére”. A szó maga latin eredetű – a föld végét jelenti. Az elnevezés onnan származik, hogy a római időkben ez a szirtfok jelentette az ismert világ legnyugatibb pontját, a világ végét. A valóság nem is áll nagyon távol ettől a több ezer éves megállapítástól – csak a Portugáliában található Cabo de Roca-fok van nyugatabbra ettől a helytől. A hagyomány szerint az idáig gyalogló zarándokok itt elégetik a ruháikat és feleslegessé vált felszerelésüket – ezzel is jelképezve azt a változást, ami bennük végbement az Út alatt. Szabadidő után visszautazás Santiago de Compostelába, ahol egyénileg is elmélyülhetünk a hely szellemiségében. Vacsora.
8. nap: Santiago de Compostela – Porto – Amszterdam – Budapest
Korai indulás után továbbutazunk Portóba, mely roppant hangulatos a kedves város, látványos hídjaival. A város a meredek utcáival szinte ráhajol a Duoro folyóra. Óvárosa, a Ribeira az UNESCO világörökség része. 2001-ben Porto Európa kulturális fővárosa volt. Rövid városnéző séta, transzfer a repülőtérre, majd utazás Budapestre. Megérkezés a késő esti órákban.
 
A légitársaság a menetrendváltozás jogát fenntartja, ezzel a program is változhat!
Társítás: Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös szobába. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, utasunknak pedig a maradék 50%-ot kell megfizetnie.
FONTOS: Az utazásukra vonatkozó jelenleg érvényes előírásokat (melyek indulásig változhatnak) az alábbi oldalak tartalmazzák:
MEGNÉZEM: Utazási tanácsok országonként .
MEGNÉZEM: Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt
 
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Részvételi díj: 429 900 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást repülővel Budapest – Párizs – Lisszabon, majd Porto – Amszterdam – Budapest útvonalon, repülőtéri illetéket, 1 db maximum 8 kg-os kézipoggyászt (max. 55 cm x 40 cm x 23 cm), 1 db laptop táskát vagy ennek megfelelő méretű kézitáskát (max. 30 cm x 40 cm x 10 cm), 1 db maximum 20 kg súlyú feladható csomagot. Portugáliában és Spanyolországban utazást autóbusszal, magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést a teljes út során, 7 éjszaka szállást félpanziós ellátással, tour guide készüléket mindenki részére az út alatti idegenvezetésekhez.
A részvételi díj nem tartalmazza a helyben kötelezően fizetendő belépőjegyek és adományok költségét: kb. 80 EUR/fő.
Továbbá nem tartalmazza: 1 ágyas felárat (korlátozott számban): 64 900 Ft/fő, útlemondási biztosítást, ami a részvételi díj 4 %-a és csak utasbiztosítással együtt köthető, az utasbiztosítást (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Irodánk által ajánlott utasbiztosítás (EUB Air & Cruise Top) költsége 7 850 Ft/fő, 70-80 éves kor között a biztosítás felára 100 %, 80 éves kor felett 250 % (a jelenlegi díjszabás szerint). Az ár 400 HUF/1 EUR árfolyamig érvényes!
Eltérően az utazási szerződésben foglaltaktól útlemondás esetén a foglalás időpontjától 110.000 Ft/fő repülőjegy törlési díjat számítunk fel.
Egyágyas felár: 64 900 Ft/fő
Utasbiztosítás 70+: 7 850 Ft/fő
Utasbiztosítás: Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 7 850 Ft/fő.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!