Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei

2024. szeptember 27-29.   (3 nap / 2 éjszaka)   (BIZTOS INDULÁS)
Zarándoklatvezető: Berta Tibor tábori püspök
Utazás: autóbusszal
Indulás: a kora reggeli órákban Budapest, Hősök tere (Műjégpályával szemben)
Szállás: középkategóriás szállás fürdőszobával vagy fürdőszoba használattal
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Program: Történelmi és kegyeleti út az I. világháború kitörésének 110 éves évfordulójára. „Ha felmegyek a doberdói nagy hegyre…”
1. nap (szeptember 27., péntek):
Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei. Utazás rövid pihenőkkel. Első úti célunk Bled lesz. Az útikönyvek szerint, ha csak ezt az alpesi ékszerdobozt látjuk egész Szlovéniából, akkor is megérte az utazás. A jégkorszakban kialakult, mélykék vizű tó partján tartunk pihenőt. A Predil-hágó (1156 m) autóbuszos megmászása közben világháborús emlékeket láthatunk majd. Pihenő a hágón található romos erődnél, majd továbbhaladva a kétszintes Kluze erődnél haladunk el. Következő állomásunk Kobarid (Caporetto), ahol a Kobaridi Múzeumot, Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeumát tekintjük meg. Jó idő esetén, napunk folytatásaként gyalogos túrát teszünk az Isonzó partján, mely során érintjük a város fölé emelkedő Szent Antal templomot és az azt körülölelő I. világháborús olasz emlékművet, egy katonai bunkert, majd egy függőhídon átkelve, a Napóleon hídon keresztül érünk vissza Kobaridba. Estefelé közeledve megérkezünk a szlovén-olasz határhoz Nova Goricába (Görz/Gorizia) az Isonzó (Soča)- völgyébe, a Karszt-hegység és a Júlia-Alpok ölelésében található szálláshelyünkre. Szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap (szeptember 28., szombat):
Reggeli a szálláshelyen. Az itteni I. világháborús emlékhelyek egy részét járjuk végig, rójuk le kegyeletünket. Isonzó-völgye és Doberdó: „Itt volt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja.” Az Isonzó-front nyolcvan kilométer hosszú szakaszán két és fél év alatt az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország fájdalmasan sok katonát veszített. Első megállónk Nova Goríciában, az Isonzó folyó partján lesz. Megemlékezés és jelképes koszorúzás. Utunk következő állomása Olaszországban Fogliano, melynek I. világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében emlékezünk az elesett hősökre. Redipugliában felsétálunk Olaszország legnagyobb katonai emlékművére, majd megtekintjük a régi emlékhelyet is. Továbbutazunk San Martino del Carso faluba, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművét keressük fel. Ezt követően Monte San Michele („Doberdó nagy hegye”): szabadtéri szentmise és koszorúzás az elesett hősök tiszteletére. A frontvonalon zajló csaták néhány helyszínével ismerkedünk meg. A környéken szerzett háborús élményei alapján írta meg „Búcsú a fegyverektől” c. regényét Hemingway. Doberdo del Lago falu érintésével jutunk vissza a szálláshelyre. Este vacsora a szálláshelyen.
3. nap (szeptember 29., vasárnap):
Reggeli a szálláshelyen. Visintini Magyar kápolna: szabadtéri szentmise és koszorúzás az elesett hősök tiszteletére. Programunk befejezéseképp a Monfalconeban található I. világháborús szabadtéri múzeumot keressük fel. Hazautazás. Várható megérkezés késő este.
A programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
Társítás: Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös szobába. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, utasunknak pedig a maradék 50%-ot kell megfizetnie.
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Részvételi díj: 94 900 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét, szállást 2 éjszakára, félpanziós ellátást, lelkivezetést, csoportkísérő-idegenvezetést, tour guide készüléket.
A részvételi díj nem tartalmazza az 1 ágyas felárat (korlátozott számban), útlemondási biztosítást, ami a részvételi díj 5 %-a, a helyben fizetendő belépőjegyek és adományok költségét, az utasbiztosítást (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Irodánk által ajánlott utasbiztosítás (EUB Top) költsége 2130 Ft/fő 80 éves korig, a jelenlegi díjszabás szerint.
A részvételi díjak 400 HUF/EUR árfolyamig érvényesek!.
Utasbiztosítás: Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 2 130 Ft/fő.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!