Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Jelenleg nincsenek aktuális Észtországi utazások.
Észtország
Észtország területe nagyobb, mint Szlovénia, Hollandia, Dánia vagy Svájc, nagysága közel azonos a Dunántúléval.
 
Fővárosa a középkori városmaggal büszkélkedő Tallinn, ahol az ország lakosságának közel harmada él. A fővároson kívül nagyobb város még Tartu, az egyetemváros; Narva, a határmenti iparváros; és a nyári főváros, a csaknem mediterrán hangulatú Pärnu.
 
Beutazás: Az EU tagországok állampolgárai vízummentesen utazhatnak Észtországba. A beutazás érvényes útlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal lehetséges.
 
Biztonság: Az országban nincs terrorista veszély. A közbiztonság általában véve jónak mondható. Az alapvető biztonsági szabályok betartása mellett sem a történelmi belvárosban, sem a külvárosi részeken nem valószínű, hogy a turistát kellemetlen incidens éri. A város sűrűbb forgalmú részein azonban előfordulnak zsebtolvajok, erre kis táblák fel is hívják a figyelmet.
 
Egészségügyi előírások: Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. Kötelező oltás nincs Észtországba. Az orvosi szolgáltatásért minden esetben fizetni kell, ami független az E111-es kártya meglététől, ezért javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. A csapvíz fogyasztható.
 
Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron sincs nagy hőség. A leghidegebb hónap a február (-6 °C átlaghőmérséklettel), legmelegebb a július (17 °C átlaghőmérséklettel), télen azonban a hőmérséklet -20-25°C-ra is csökkenhet. Gyakran esik az eső. Mint az északi országokban általában, Észtországban is nagy az évszakok közötti különbség. A leghosszabb nyári nap közel 19 órás, a legrövidebb téli nap alig 6 órán keresztül tart. A fehér éjszakák időszaka május elejétől július végéig tart.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Észtország az euró övezet tagja. A Visa és Mastercard/Eurocard-ot széleskörűen elfogadják, az American Express kártya kevésbé használható. A bankok hétköznap 9.00 és 18.00 óra között vannak nyitva Tallinban, némelyikük szombat délelőtt is nyitva tart. Pénzváltás a bankokon kívül a nagyobb szállodákban, a repülőtéren, kikötőkben, állomásokon és bevásárlóközpontokban is lehetséges.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Észtországban a városi tömegközlekedés megbízható, pontos, külföldiek számára is egyszerűen használható. A tallinni tömegközlekedés ingyenessége csak a főváros lakosaira vonatkozik, a külföldieknek jegyet kell váltaniuk.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. Csak az arra kijelölt részen szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 10.00-19.00 óra között van nyitva. Szombaton korábban zárnak, vasárnap többnyire zárva tartanak Tallinn üzletei. Szuvenírek közül a kerámiák, fafaragványok, helyi csokoládé vagy likőr (Vana Tallin), kötött áru, kesztyű kedvelt.
 
Gasztronómia: Az észt konyhára jelentős hatást gyakoroltak azok a népek, amelyek a történelem folyamán a terület feletti hatalmat megszerezték. Közéjük tartoznak a dánok, a németek, a svédek, a lengyelek és az oroszok is.
 
Az észtek kevés fűszert használnak, fő alapanyaguk pedig a tej és a krumpli. A húsokat gyakran tejes, tejfölös mártással szolgálják fel. Főleg sertést, bárányt, birkát és halat fogyasztanak. Sok ételüknek a hering az alapanyaga, ilyen a marinírozott apró hering, a tejfölös-burgonyás hering és a füstölt szaláka hering.
 
A füstölt halon kívül a pisztráng észt specialitás. A hagyományos észt ételek közül érdemes megkóstolni a marinírozott angolnát, vagy a főtt disznóhúst savanyú káposztával. A véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel.
 
Kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben fogyasztják a népszerű Vana Tallinn (Öreg-Tallinn) likőrt, mely magában szirupszerű, édes és erős. Észtország legjobb sörei a Saremaa szigetről származó, könnyű Saku és az erősebb Saare.
fővárosa: Tallinn
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: észt
 területe: 45 226 km2
népesség: 1,3 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +372
mi mibe kerül? Önkiszolgáló étterem: 6.00-11.00 EUR
Étteremben 2 fő részére, 3 fogásos étkezés: 30.00-50.00 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 5.00-7.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 2.50-4.00 EUR
Import sör (0,33 l): 3.00-4.50 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.75-2.50 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-2.00 EUR
Cappuccino: 1.90-3.00 EUR
Espresso kávé: 1.30-2.10 EUR
 
Tej (1 l): 0.59-0.89 EUR
Kenyér: 0.50-1.00 EUR
Helyi sajt (1 kg): 4.58-9.18 EUR
Alma (1 kg): 0.50-1.80 EUR
Banán (1 kg): 0.80-1.30 EUR
Narancs (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.90-4.25 EUR
 
Egyszeri utazásra jogosító jegy (tömegközlekedés): 1.00-2.00 EUR
Taxi alapdíj: 2.00-3.00 EUR
Taxi 1 km: 0.49-0.69 EUR
Taxi 1 órás várakozás: 10.00 EUR
kis útiszótár: Igen – Jah
Nem – Ei
Kérem/Legyen szíves. – Palun.
Köszönöm. – Tänan.
Nagyon szépen köszönöm. – Tänan väga.
Szia! – Tere!
Szervusz! – Tervist!
Jó reggelt kívánok! – Tere hommikuszt!
Jó napot kívánok! – Tere päevast!
Jó estét kívánok! – Tere öhtust!
Viszlát! – Head aega!
Elnézést. – Vabandust.
Minden rendben. – Pole viga.
Segítség! – Appi!
Eltévedtem. – Ma olen eksinud.
Hogy van? – Kuidas käsi käib?
Egy sört, legyen szíves. – Üks ölu, palun.
Sör – Ölu
Bor – Vein
Konyak – Brändi
Mennyibe kerül? – Kui palju see maksab?
 
Turista etikett: az észtek nem szeretik a hangoskodást, az érzelmek nyilvános kifejezését, ezért ehhez a turistának illik alkalmazkodnia.
Köszöntjük névnapjukon
Erzsébet nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3598719. látogatónk.
Zarándoklat Olaszországban 2013

Tisztelt Misszió Tours! A McQuirk család, Barry és Lúcia nevében szeretném kifejezni hálámat és köszönetemet Budai Lászlónak, Leo atyának és a buszsofőröknek az Olaszországba irányult utazásért. Páratlan élményekkel,lelki feltöltődéssel és tudásanyaggal gyarapodtunk. Kedves útitársakat ismerhettünk meg és a tolerancia gyakorlása bizonyára hasznunkra válik.( Ugyan ki horkolhatott a szomszéd szobában? Ki nyomakodott elénk a WC-re várva? Ki állt elénk életünk legszebb látképére fókuszálva?) Á,ez mind csak tréfa.Nagyon jól éreztük... Tovább...

McQ-né G.L. és B.McQ.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -