FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Jelenleg nincsenek aktuális Észtországi utazások.
Észtország
Észtország területe nagyobb, mint Szlovénia, Hollandia, Dánia vagy Svájc, nagysága közel azonos a Dunántúléval.
 
Fővárosa a középkori városmaggal büszkélkedő Tallinn, ahol az ország lakosságának közel harmada él. A fővároson kívül nagyobb város még Tartu, az egyetemváros; Narva, a határmenti iparváros; és a nyári főváros, a csaknem mediterrán hangulatú Pärnu.
 
Beutazás: Az EU tagországok állampolgárai vízummentesen utazhatnak Észtországba. A beutazás érvényes útlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal lehetséges.
 
Biztonság: Az országban nincs terrorista veszély. A közbiztonság általában véve jónak mondható. Az alapvető biztonsági szabályok betartása mellett sem a történelmi belvárosban, sem a külvárosi részeken nem valószínű, hogy a turistát kellemetlen incidens éri. A város sűrűbb forgalmú részein azonban előfordulnak zsebtolvajok, erre kis táblák fel is hívják a figyelmet.
 
Egészségügyi előírások: Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. Kötelező oltás nincs Észtországba. Az orvosi szolgáltatásért minden esetben fizetni kell, ami független az E111-es kártya meglététől, ezért javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. A csapvíz fogyasztható.
 
Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron sincs nagy hőség. A leghidegebb hónap a február (-6 °C átlaghőmérséklettel), legmelegebb a július (17 °C átlaghőmérséklettel), télen azonban a hőmérséklet -20-25°C-ra is csökkenhet. Gyakran esik az eső. Mint az északi országokban általában, Észtországban is nagy az évszakok közötti különbség. A leghosszabb nyári nap közel 19 órás, a legrövidebb téli nap alig 6 órán keresztül tart. A fehér éjszakák időszaka május elejétől július végéig tart.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Észtország az euró övezet tagja. A Visa és Mastercard/Eurocard-ot széleskörűen elfogadják, az American Express kártya kevésbé használható. A bankok hétköznap 9.00 és 18.00 óra között vannak nyitva Tallinban, némelyikük szombat délelőtt is nyitva tart. Pénzváltás a bankokon kívül a nagyobb szállodákban, a repülőtéren, kikötőkben, állomásokon és bevásárlóközpontokban is lehetséges.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Észtországban a városi tömegközlekedés megbízható, pontos, külföldiek számára is egyszerűen használható. A tallinni tömegközlekedés ingyenessége csak a főváros lakosaira vonatkozik, a külföldieknek jegyet kell váltaniuk.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. Csak az arra kijelölt részen szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 10.00-19.00 óra között van nyitva. Szombaton korábban zárnak, vasárnap többnyire zárva tartanak Tallinn üzletei. Szuvenírek közül a kerámiák, fafaragványok, helyi csokoládé vagy likőr (Vana Tallin), kötött áru, kesztyű kedvelt.
 
Gasztronómia: Az észt konyhára jelentős hatást gyakoroltak azok a népek, amelyek a történelem folyamán a terület feletti hatalmat megszerezték. Közéjük tartoznak a dánok, a németek, a svédek, a lengyelek és az oroszok is.
 
Az észtek kevés fűszert használnak, fő alapanyaguk pedig a tej és a krumpli. A húsokat gyakran tejes, tejfölös mártással szolgálják fel. Főleg sertést, bárányt, birkát és halat fogyasztanak. Sok ételüknek a hering az alapanyaga, ilyen a marinírozott apró hering, a tejfölös-burgonyás hering és a füstölt szaláka hering.
 
A füstölt halon kívül a pisztráng észt specialitás. A hagyományos észt ételek közül érdemes megkóstolni a marinírozott angolnát, vagy a főtt disznóhúst savanyú káposztával. A véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel.
 
Kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben fogyasztják a népszerű Vana Tallinn (Öreg-Tallinn) likőrt, mely magában szirupszerű, édes és erős. Észtország legjobb sörei a Saremaa szigetről származó, könnyű Saku és az erősebb Saare.
fővárosa: Tallinn
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: észt
 területe: 45 226 km2
népesség: 1,3 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +372
mi mibe kerül? Önkiszolgáló étterem: 6.00-11.00 EUR
Étteremben 2 fő részére, 3 fogásos étkezés: 30.00-50.00 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 5.00-7.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 2.50-4.00 EUR
Import sör (0,33 l): 3.00-4.50 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.75-2.50 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-2.00 EUR
Cappuccino: 1.90-3.00 EUR
Espresso kávé: 1.30-2.10 EUR
 
Tej (1 l): 0.59-0.89 EUR
Kenyér: 0.50-1.00 EUR
Helyi sajt (1 kg): 4.58-9.18 EUR
Alma (1 kg): 0.50-1.80 EUR
Banán (1 kg): 0.80-1.30 EUR
Narancs (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.90-4.25 EUR
 
Egyszeri utazásra jogosító jegy (tömegközlekedés): 1.00-2.00 EUR
Taxi alapdíj: 2.00-3.00 EUR
Taxi 1 km: 0.49-0.69 EUR
Taxi 1 órás várakozás: 10.00 EUR
kis útiszótár: Igen – Jah
Nem – Ei
Kérem/Legyen szíves. – Palun.
Köszönöm. – Tänan.
Nagyon szépen köszönöm. – Tänan väga.
Szia! – Tere!
Szervusz! – Tervist!
Jó reggelt kívánok! – Tere hommikuszt!
Jó napot kívánok! – Tere päevast!
Jó estét kívánok! – Tere öhtust!
Viszlát! – Head aega!
Elnézést. – Vabandust.
Minden rendben. – Pole viga.
Segítség! – Appi!
Eltévedtem. – Ma olen eksinud.
Hogy van? – Kuidas käsi käib?
Egy sört, legyen szíves. – Üks ölu, palun.
Sör – Ölu
Bor – Vein
Konyak – Brändi
Mennyibe kerül? – Kui palju see maksab?
 
Turista etikett: az észtek nem szeretik a hangoskodást, az érzelmek nyilvános kifejezését, ezért ehhez a turistának illik alkalmazkodnia.
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Iván nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Útra keltünk ...

A Művelődési kör eddigi legnagyobb kirándulását tette meg, ezúttal Erdély szépségeit fedeztük fel. 2009.07.21-én 29 fővel indultunk Erdőkürtről, Berettyóújfaluban csatlakoztak hozzánk békésszentandrási és békéscsabai utastársaink. Innen folytattuk utunkat, estére érkezvén Tibódba a szállásadóinkhoz. Itt úgy fogadtak minket, mint régi kedves ismerősöket. Úgy gondolom minden résztvevő nevében mondhatom, hogy felejthetetlen napokat töltöttünk itt, gyönyörű tájakon, nagyon kedves emberek között. Köszönet ezért a Művelődési körnek a... Tovább...

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -