Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Erdélyi gombaragu

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg borjúhús, 40 dkg vargánya, 2 fej hagyma, 2 dl húsleves, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál burgonyakeményítő, vaj, kapor, metélőhagyma, só, bors.

Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel, a húst vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg, és szeljük csíkokra. A vajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a húst és a gombát. Ha a hús enyhén megpirult, öntsük fel a levessel, és 25 percig főzzük. Ezalatt a tejszint keverjük el a lisztel és a borral. Tegyünk a húshoz kaprot, metélőhagymát és a tejszínes keveréket, fűszerezzük, és hagyjuk még 5 percig főni.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Zsolnai galuskaleves

Hozzávalók (4 személyre): 40 gramm vaj, 2 kemény tojás, 2 nyers tojás, 2 evőkanál tehéntúró, 2 evőkanál liszt, ugyanannyi tej, 1 liter húsleves, szerecsendió, snidling, pirospaprika és só.

Elkészítés: A kemény tojásokat szitán áttörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, a nyers tojásokkal, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tejjel és liszttel simára kevert tehéntúrót. Kávéskanállal forrásban lévő sós vízbe galuskákat szaggatunk, s ha a felszínére jönnek, azonnal az elkészített húslevesbe tesszük.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Knédli

Hozzávalók (4 személyre): 4 zsemle, 3 tojás, 2-3 evőkanál olaj, 1-2 dkg élesztő, tej, liszt, só.

Elkészítés: A zsemléket vágjuk kockára, és az olajon pirítsuk világosra. Öntsünk rá langyos tejet, és morzsoljunk rá az élesztőt. Langyos helyen hagyjuk állni annyi ideid, míg a zsemle jól megszívja magát. Ezután sózzuk meg, tegyük bele a tojásokat egészben, és annyi lisztet, hogy nagyjából nokedlitészta-sűrűségű legyen. 10-15 percig pihenjünk, utána hosszúkás cipót formázunk belőle, és egy zsírral megkent konyharuhába csomagoljuk, a két végét összekötjük. Lobogó forró vízben 30 perc alatt megfőzzük, tálalás előtt kicsomagoljuk, és késsel vagy cérnával felszeleteljük.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Lekváros porlós

Elkészítés: Lisztet csipetnyi sóval és zsírral elmorzsolunk. Cukrot, vaníliás cukrot és sütőport adunk hozzá. Tojássárgáját és kevés tejfölt adunk hozzá, lassan összegyúrjuk, ha kíván még tejfölt, adunk hozzá annyit, hogy elérjük a nyújtható masszát. Majd táblán jól kigyúrjuk, 2 cipóba és pihentetjük. Tepsit zsírozunk, lisztezünk és az egyik cipót elnyújtjuk, a tepsibe tesszük. Ha a töltelékkel megkenjük, elnyújtjuk a másik cipót is, és ezzel beborítjuk. Tojásfehérjével lekenjük, villa hegyével megszurkáljuk és megsütjük. Kétféle ízesítéssel kínáljuk: szilvalekváros, valamint somlekváros-diós.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Anita, Kármen nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3858715. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat

Hálámat és köszönetemet fejezem ki a magam és az "A" kocsi zarándokai nevében az Utazási Iroda azon munkatársainak, segítőinek és minden együttműködőnek, akik szakszerűen és zökkenőmentesen megtervezték és áldozatkész munkájukkal támogatták a Boldogasszony Zarándokvonat sikeres útját. Isten áldása kísérje minden lépésüket! Köszönettel és üdvözlettel:

S.I.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -