|
Erdélyi receptek
|
|
|
Erdélyi gombaragu
Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg borjúhús, 40 dkg vargánya, 2 fej hagyma, 2 dl húsleves, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál burgonyakeményítő, vaj, kapor, metélőhagyma, só, bors.
Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel, a húst vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg, és szeljük csíkokra. A vajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a húst és a gombát. Ha a hús enyhén megpirult, öntsük fel a levessel, és 25 percig főzzük. Ezalatt a tejszint keverjük el a lisztel és a borral. Tegyünk a húshoz kaprot, metélőhagymát és a tejszínes keveréket, fűszerezzük, és hagyjuk még 5 percig főni.
További erdélyi receptek...
|
Felvidéki receptek
|
|
|
Besztercei töltött liba
Hozzávalók (4 személyre): 1 egész liba, 30 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál reszelt citromhéj és citromlé, só, bors, 1 ágacska rozmaring.
Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk és néhány órára annyi rumos-citromos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A megtisztított liba hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsöljük, és megtöltjük a szilvával. A nyílást hústűvel összetűzzük, majd a liba bőrét sűrűn megszurkáljuk egy villával, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle. Tepsibe tesszük, a tetejére egy rozmaringágacskát helyezünk. A rumos-citromos vízzel megöntözzük. A libát kívülről megsózzuk, és lefedjük. Előmelegített, 200 0C-os sütőben két órán keresztül pároljuk. Néha ellenőrizzük, hagy a hús megpuhult-e. Ha kész a tepsiből óvatosan kiemeljük, levét leöntjük, majd vissza tesszük és grillezzük. 15-20 percig hagyjuk hűlni, aztán feldaraboljuk, és tálra tesszük. Sült almával, párolt rizzsel tálaljuk.
További felvidéki receptek...
|
Cseh receptek
|
|
|
Prágai hústekercs
Elkészítés: Huszonöt deka füstölt tarját megdarálunk, és elkeverjük kevés tejföllel. Nyolc darab sertésborda szeletet kicsontozunk, vékonyra kiverjük, és mindegyik közepére kis halmot formázunk a krémből. Két oldalról ráhajtjuk a húst, hogy a krém ki ne folyjon, majd óvatosan összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Az így megtöltött tekercseket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
További cseh receptek...
|
Lengyel receptek
|
|
|
Lublini hurka
Elkészítés: A kacsa nyakáról (vagy libanyakról) lehúzott zsíros bőrbe a következő tölteléket töltjük: A csontokról leszedett és apróra vágott kb. 20-25 dkg húst kevés zsírban megpirítjuk, elkeverjük 4-5 dkg főtt rizzsel, erősen fűszerezzük pirospaprikával, törött borssal, összehúzott fokhagyma levével. A megtöltött nyakbőr két végét bevarrjuk, előbb puhára pároljuk, majd sütőben pirosra sütjük.
További lengyel receptek...
|
Szatmár-Beregi receptek
|
|
|
Puliszka
Elkészítés: Egy liter vízbe kávéskanál sót szórunk. Ha már forr a víz, folytonos keverés mellett belekeverjük a kukoricadarát. Amikor az egész mennyiséget hozzáadtuk, továbbra is folyamatos keverés mellett készre főzzük. Különböző ízesítéssel kínáljuk: savanyú káposztával, füstölt szalonnával, csirkemájjal, túróval, tejföllel, reszelt sajttal.
További szatmár-beregi receptek...
|
|
|
Utazz itthon! |
 |
Belföldi ajánlatok |
 |
Köszöntjük névnapjukon Alexandra, Erik nevű látogatóinkat! |
Mádiatár |
 |
Prospektusok |
 |
 |
|
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
|
|
|
Ajánljuk |
 |
|
|