FőoldalUtazásokGalériaRólunkElérhetőségek +36 20 565 3258 Kövessen minket a Facebook-on!
KERESÉS

Erdélyi receptek

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg darált hús, 30 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 2 pohár tejföl, 1 bögre rizs, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: A hagymát olajon megpirítjuk, a rizst pedig félig megpároljuk. A darált húst fűszerezzük, és belekeverjük a rizst, a hagymát és a tojást. A szalonnát kissé megpirítjuk. Egy kiolajozott tepsi aljára egy rétegben savanyú káposztát fektetünk, arra rátesszük a húst. A húsra rászorjuk a szalonnát, erre pedig egy újabb réteg káposztát. A tetejét bőven megöntözzük tejföllel. Sütőben, 150 fokon aranybarnára sütjük.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Zsolnai galuskaleves

Hozzávalók (4 személyre): 40 gramm vaj, 2 kemény tojás, 2 nyers tojás, 2 evőkanál tehéntúró, 2 evőkanál liszt, ugyanannyi tej, 1 liter húsleves, szerecsendió, snidling, pirospaprika és só.

Elkészítés: A kemény tojásokat szitán áttörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, a nyers tojásokkal, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tejjel és liszttel simára kevert tehéntúrót. Kávéskanállal forrásban lévő sós vízbe galuskákat szaggatunk, s ha a felszínére jönnek, azonnal az elkészített húslevesbe tesszük.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Pilseni pacalleves

Hozzávalók (4 személyre): 0,5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl 2 gereszd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél citrom, 1 kiskanál mustár, só, bors, majoránna.

Elkészítés: A tarját megfőzzük, és kihűlés után metéltre vágjuk. A pacalt felcsíkozzuk, a zöldségekkel együtt sós vízben feltesszük főni. A zöldségeket, mikor megpuhulnak, kivesszük,és vékonyra metéljük. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, reszelt citromhéjat, citrom- levet teszünk hozzá, és kevés vízzel negyed óráig pároljuk. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítünk, felengedjük a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverünk, kiegészítjük kb. másfél liternyire, megszórjuk petrezselyem zöldjével és forrón tálaljuk. A tányéron tejfölözzük.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Szilvásétel

Elkészítés: Négy liter fövésben lévő vízhez hozzáadunk ½ kg aszalt szilvát. Puhára főzzük csipetnyi sóval, kis cukorral ízesítjük. Egy kanál szilvalekvárt teszünk hozzá. Ezzel tovább főzzük, majd behabarjuk, ezt követően tejjel felhígítjuk. A habarást állandó kavargatás közben a fazékba öntjük. Mikor felforrt, levesszük a tűzről. Hidegen fogyasztjuk. Fogyasztáskor ínyencek szilvapálinkát is önthetnek bele, ami még jobban kihozza az ízeket.

További szatmár-beregi receptek...

 

MIKOR SZERETNE UTAZNI?
Úticélok
Ausztria Bosznia-Hercegovina
Csehország Franciaország
Szentföld Lengyelország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja Törökország
Médiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Egyebek
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták
Tardoskedd Csíksomlyó - 2024

„Bár fárasztó volt az út, mégis felüdülést – lelki felüdülést kaptam.”

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -