FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaElérhetőségekKedvezmények Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi ajánlatok

Erdélyi receptek

Csorbapacal leves

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg pacal, 1 kg levescsont, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 2 tojás sárgája, 1 hagyma, 1 evőkanál ecet, őrölt bors, só.

Elkészítés: A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben feltesszük főni. Kb. fél órai forralást követően a vizet leöntjük róla, és tiszta hideg vízre cseréljük. Ezzel is fél órát forraljuk, majd lecseréljük. A harmadik vízbe sót is teszünk, valamint a csontokat, és abban puhulásig forraljuk a pacalt. Kb. 3 órára eltéve a felkarikázott zöldségeket is hozzáadjuk, és puhulásig főzzük. Borsozzuk, ecetezzük, és ha kell, még megsózzuk. Kiszedjük a csontokat a léből. A levesestálba tesszük a tojások sárgáját, és rámerjük a forró levest.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Sztrapacska

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 2 tojás, 40 dkg liszt, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés: A nyers burgonyát hideg vízzel telt edénybe reszeljük, azonnal leszűrjük és kinyomkodjuk. Galuska tésztát készítünk a lisztből, tojásból és összekeverjük a burgonyával. Forró sós vízbe galuskákat szaggatunk, és puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágva kisütjük. Rátesszük a késu galuskát, meghintjük túróval, ráöntjük a tejfölt, és sütőben szép pirosra sütjük.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Pilseni pacalleves

Hozzávalók (4 személyre): 0,5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl 2 gereszd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél citrom, 1 kiskanál mustár, só, bors, majoránna.

Elkészítés: A tarját megfőzzük, és kihűlés után metéltre vágjuk. A pacalt felcsíkozzuk, a zöldségekkel együtt sós vízben feltesszük főni. A zöldségeket, mikor megpuhulnak, kivesszük,és vékonyra metéljük. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, reszelt citromhéjat, citrom- levet teszünk hozzá, és kevés vízzel negyed óráig pároljuk. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítünk, felengedjük a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverünk, kiegészítjük kb. másfél liternyire, megszórjuk petrezselyem zöldjével és forrón tálaljuk. A tányéron tejfölözzük.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Puliszka

Elkészítés: Egy liter vízbe kávéskanál sót szórunk. Ha már forr a víz, folytonos keverés mellett belekeverjük a kukoricadarát. Amikor az egész mennyiséget hozzáadtuk, továbbra is folyamatos keverés mellett készre főzzük. Különböző ízesítéssel kínáljuk: savanyú káposztával, füstölt szalonnával, csirkemájjal, túróval, tejföllel, reszelt sajttal.

További szatmár-beregi receptek...

 

Utazz itthon!
Belföldi ajánlatok
Köszöntjük névnapjukon
Dominika, Domonkos nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 4418909. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat

Köszönetünket fejezzük ki ezért a gyönyörű útért, a szervezőknek, segítőknek, Katinak a kedvességéért, örülünk, hogy részt vehettünk, és reméljük jövőre is találkozunk. Lelki megújulást hozott számunkra és összetartozást az Erdélyi magyarokkal. Köszönjük a Szűzanya segítségét. Ezt a megújulási érzést az otthon maradottaknak is át kell adnunk. Köszönettel:

B-né és H-né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -