FőoldalUtazásokGalériaRólunkElérhetőségek +36 20 565 3258 Kövessen minket a Facebook-on!
KERESÉS

Erdélyi receptek

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg darált hús, 30 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 2 pohár tejföl, 1 bögre rizs, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: A hagymát olajon megpirítjuk, a rizst pedig félig megpároljuk. A darált húst fűszerezzük, és belekeverjük a rizst, a hagymát és a tojást. A szalonnát kissé megpirítjuk. Egy kiolajozott tepsi aljára egy rétegben savanyú káposztát fektetünk, arra rátesszük a húst. A húsra rászorjuk a szalonnát, erre pedig egy újabb réteg káposztát. A tetejét bőven megöntözzük tejföllel. Sütőben, 150 fokon aranybarnára sütjük.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Kassai szelet

Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1/2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi törött fahéj.

Elkészítés: A leszet jól összegyúrjuk a zsírral, cukorral, tojással citrom héjjal, sütőporral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Kisujjnyi vastagon a tésztát zsírozott tepsibe tesszük és megszórjuk 5-6 deka mazsolával, melyeket ujjal tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkáljuk, s a forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére- langyos mézzel való bekenés után- még a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt (lehetőleg gyengén pörkölt) mogyorót 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével ( esetleg 2 egész tojással) félóráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, tartalmát a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Znojmi pörkölt

Hozzávalók (4 személyre): 36 dkg marhahús, 40 dkg zsiradék, 4 dkg leforrázott hagyma, 4 dkg gyalult savanyú uborka, 2 dkg liszt, csontlé.

Elkészítés: A megtisztított húst kockákra vágjuk, szárazon mérsékelten megpirítjuk. A zsírt pároláskor adjuk hozzá. Csontlevet vagy vizet öntünk alá, és az előzőleg felszeletelt, leforrázott hagymával tovább pirítjuk. A megpuhult húst megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a meghámozott, legyalult uborkát és készre pároljuk (a levét ne főzzük el!). Ízlés szerint sózzuk.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sörben párolt ponty

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Málékásás töltött káposzta

Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.

További szatmár-beregi receptek...

 

MIKOR SZERETNE UTAZNI?
Úticélok
Ausztria Bosznia-Hercegovina
Csehország Franciaország
Szentföld Lengyelország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja Törökország
Médiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Egyebek
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták
Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei - 2024

„Felemelő lelki élményeket, egy rendkívül kreatív, felkészült, a változó körülményekhez rugalmasan igazodó lelki vezetőt, a magyar hősök emlékeit lelkiismeretesen gondozó olasz barátokat kaptam.”

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -