Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Erdélyi gombaragu

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg borjúhús, 40 dkg vargánya, 2 fej hagyma, 2 dl húsleves, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál burgonyakeményítő, vaj, kapor, metélőhagyma, só, bors.

Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel, a húst vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg, és szeljük csíkokra. A vajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a húst és a gombát. Ha a hús enyhén megpirult, öntsük fel a levessel, és 25 percig főzzük. Ezalatt a tejszint keverjük el a lisztel és a borral. Tegyünk a húshoz kaprot, metélőhagymát és a tejszínes keveréket, fűszerezzük, és hagyjuk még 5 percig főni.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Besztercei töltött liba

Hozzávalók (4 személyre): 1 egész liba, 30 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál reszelt citromhéj és citromlé, só, bors, 1 ágacska rozmaring.

Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk és néhány órára annyi rumos-citromos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A megtisztított liba hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsöljük, és megtöltjük a szilvával. A nyílást hústűvel összetűzzük, majd a liba bőrét sűrűn megszurkáljuk egy villával, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle. Tepsibe tesszük, a tetejére egy rozmaringágacskát helyezünk. A rumos-citromos vízzel megöntözzük. A libát kívülről megsózzuk, és lefedjük. Előmelegített, 200 0C-os sütőben két órán keresztül pároljuk. Néha ellenőrizzük, hagy a hús megpuhult-e. Ha kész a tepsiből óvatosan kiemeljük, levét leöntjük, majd vissza tesszük és grillezzük. 15-20 percig hagyjuk hűlni, aztán feldaraboljuk, és tálra tesszük. Sült almával, párolt rizzsel tálaljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg prágai sonka, 20 dkg szeletelt sajt, 5 retek, 2 sós uborka 2 kanál majonéz, 1-2 ág szárzeller, 1 csokor metélőhagyma, őrölt bors, só.

Elkészítés: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük a megtisztított zellert megmossuk, kockára vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és elosztjuk a sajt szeleteken. Egyenként összegöngyöljük, és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Bigos régi lengyel módon

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg borjúhús, 20 dkg csont nélküli sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna,15 dkg kolbász, 1 nagy fej hagyma (15 dkg), zsír, 4 dkg paradicsom püré, 2-3 szárított gomba, 3 dkg aszalt szilva, só, bors, cukor, fokhagyma, majoránna, babérlevél, köménymag, ételízesítő.

Elkészítés: A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk meg, és kissé vagdossuk össze. Adjuk hozzá a hagymát, néhány babérlevelet és köményt. Kis lángon addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A húst a szalonnával, a gombával, a hagymával és a szilvával süssük meg egy serpenyőben, és keverjük a főtt káposztához. Végül tegyük bele a paradicsompürét, és a fűszereket is. Mindezt együtt 30 percig főzzük. Tálalás előtt öntsünk hozzá kevés vörösbort. Sült burgonyával vagy krakkói kolbásszal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Rizses töltött káposzta

Elkészítés: Édes káposztát kicsumázunk és enyhén ecetes vízben megabáljuk, majd leveleire szedjük. Megmosott rizshez hozzáadunk zsíron megpárolt hagymát, darált húst, sót, borsot, piros paprikát, ízlés szerint fokhagymát is. Mindezt összekeverjük és megtöltjük a leveleket. A fazék aljára maradék káposztaleveleket vagdalunk, sorba rakjuk a megtöltött káposztát, felöntjük vízzel, fedő alatt főzzük. Mikor félig megfőtt, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá és fedő alatt, lassú tűzön készre főzzük.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Jolán nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3599198. látogatónk.
Wass Albert, a „Látó Ember” nyomában, Erdélyben 2009

Ez év július 30.-án egy hetes erdélyi-székelyföldi útra indult egy kaposvári csapat, Budai László, és a Misszió Tours szervezésében, vezetésével. Célunk az volt, hogy az általunk megélt, vagy még ismeretlen irodalmi élmények helyszíneit felkeresve, Wass Albert tűnni látszó lábnyomait, regényeinek helyszíneit felkeressük messzi Erdélyországban. Sipos Gábor, kolozsvári levéltáros, egyetemi docens vezetésével járhattuk be a Házsongárdi temető egy részét, koptattuk a Farkas – utcai református kollégium lépcsőit, hallgattunk egyetemi szintű... Tovább...

Dr. H.T.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -