FőoldalUtazásokGalériaRólunkElérhetőségek +36 20 565 3258 Kövessen minket a Facebook-on!
KERESÉS

Erdélyi receptek

Erdélyi gombaragu

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg borjúhús, 40 dkg vargánya, 2 fej hagyma, 2 dl húsleves, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál burgonyakeményítő, vaj, kapor, metélőhagyma, só, bors.

Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel, a húst vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg, és szeljük csíkokra. A vajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a húst és a gombát. Ha a hús enyhén megpirult, öntsük fel a levessel, és 25 percig főzzük. Ezalatt a tejszint keverjük el a lisztel és a borral. Tegyünk a húshoz kaprot, metélőhagymát és a tejszínes keveréket, fűszerezzük, és hagyjuk még 5 percig főni.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Marhapörkölt fehérkáposztával

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg marhahús, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg fehérkáposzta, 6 dl fehérbor, 1 dl balzsamecet, 1 dl olaj, 2 teáskanál édesnemes paprika, őrölt kömény, só.

Elkészítés: A húst vágjuk kockákra, a hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel. A káposztát mossuk meg, és vágjuk darabokra. Az olajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük rá a húst. Sózzuk, fűszerezzük. Ha a hús megpirult, tegyük hozzá a káposztát, a bort és az ecetet, majd hagyjuk 30 percig főni. Burgonyával vagy gombóccal tálaljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Pilseni pacalleves

Hozzávalók (4 személyre): 0,5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl 2 gereszd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél citrom, 1 kiskanál mustár, só, bors, majoránna.

Elkészítés: A tarját megfőzzük, és kihűlés után metéltre vágjuk. A pacalt felcsíkozzuk, a zöldségekkel együtt sós vízben feltesszük főni. A zöldségeket, mikor megpuhulnak, kivesszük,és vékonyra metéljük. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, reszelt citromhéjat, citrom- levet teszünk hozzá, és kevés vízzel negyed óráig pároljuk. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítünk, felengedjük a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverünk, kiegészítjük kb. másfél liternyire, megszórjuk petrezselyem zöldjével és forrón tálaljuk. A tányéron tejfölözzük.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy éjszakára fél liter vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízbe, amennyi ellepi, 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlevet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük. Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel. A lisztet egy kevés hideg vízbe simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük. ( Bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető, vagy pl. 12 szem szilva és 1 doboz darabolt ananász konzerv felhasználásával. Ha csak szilvával készítjük, a leve sötétebb lesz. Ha vegyesen használunk friss és konzerv gyümölcsöket, ezeket még 15 percig összeforralhatjuk a puhára főzött hússal.)

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Rizses töltött káposzta

Elkészítés: Édes káposztát kicsumázunk és enyhén ecetes vízben megabáljuk, majd leveleire szedjük. Megmosott rizshez hozzáadunk zsíron megpárolt hagymát, darált húst, sót, borsot, piros paprikát, ízlés szerint fokhagymát is. Mindezt összekeverjük és megtöltjük a leveleket. A fazék aljára maradék káposztaleveleket vagdalunk, sorba rakjuk a megtöltött káposztát, felöntjük vízzel, fedő alatt főzzük. Mikor félig megfőtt, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá és fedő alatt, lassú tűzön készre főzzük.

További szatmár-beregi receptek...

 

MIKOR SZERETNE UTAZNI?
Úticélok
Ausztria Bosznia-Hercegovina
Csehország Franciaország
Szentföld Lengyelország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja Törökország
Médiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Egyebek
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták
Szentévi zarándoklat Rómába és a Vatikánba

"A Jó Isten adjon erőt, egészséget, hogy még sok éven keresztül tudjanak ilyen zarándokutakat szervezni."

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -