|
Erdélyi receptek
|
|
|
Pityókás házi kenyér
(ahogyan Deák Anna és leánya Zita készíti Ivón)
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg pityóka, azaz krumpli, 2,5 kg liszt, 20 dkg kovász, 0,15 g élesztő, só.
Elkészítés: Este megfőzzük a krumplit, megpucoljuk és áttörjük, a lisztet beleöntjük a dagasztó edénybe és a krumplit az egyik felébe tesszük. Langyos vízbe elkavarjuk a kovászt és az élesztőt és a liszt másik felébe öntjük, vékonyan a liszttel betakarjuk. Reggel egy kis langyos vízzel dagasztunk. Amikor a tészta kezd kelni begyújtunk a kemencébe. Amire kihevül a kemence addig kel a kenyér. Miután a kemencét előkészítettük betesszük a kenyereket sülni. Ha minden rendben van, akkor két óra alatt megsülnek a kenyerek!
További erdélyi receptek...
|
Felvidéki receptek
|
|
|
Besztercei töltött liba
Hozzávalók (4 személyre): 1 egész liba, 30 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál reszelt citromhéj és citromlé, só, bors, 1 ágacska rozmaring.
Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk és néhány órára annyi rumos-citromos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A megtisztított liba hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsöljük, és megtöltjük a szilvával. A nyílást hústűvel összetűzzük, majd a liba bőrét sűrűn megszurkáljuk egy villával, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle. Tepsibe tesszük, a tetejére egy rozmaringágacskát helyezünk. A rumos-citromos vízzel megöntözzük. A libát kívülről megsózzuk, és lefedjük. Előmelegített, 200 0C-os sütőben két órán keresztül pároljuk. Néha ellenőrizzük, hagy a hús megpuhult-e. Ha kész a tepsiből óvatosan kiemeljük, levét leöntjük, majd vissza tesszük és grillezzük. 15-20 percig hagyjuk hűlni, aztán feldaraboljuk, és tálra tesszük. Sült almával, párolt rizzsel tálaljuk.
További felvidéki receptek...
|
Cseh receptek
|
|
|
Prágai sonkatekercs
Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg prágai sonka, 20 dkg szeletelt sajt, 5 retek, 2 sós uborka 2 kanál majonéz, 1-2 ág szárzeller, 1 csokor metélőhagyma, őrölt bors, só.
Elkészítés: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük a megtisztított zellert megmossuk, kockára vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és elosztjuk a sajt szeleteken. Egyenként összegöngyöljük, és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
További cseh receptek...
|
Lengyel receptek
|
|
|
Sörben párolt ponty
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.
Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.
További lengyel receptek...
|
Szatmár-Beregi receptek
|
|
|
Kötött tészta leves
Elkészítés: Tojásból, lisztből gyenge levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük. Ez idő alatt füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, serpenyőben félig kisütjük, majd felkockázott vöröshagymával tovább sütjük. Mikor szép üvegesre sült, levesszük a tűzről. Közben vizet teszünk fel főn, belevágunk néhány db krumplit, teszünk rá petrezselyemzöldet és zellerlevelet. A meggyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk és rálocsoljuk a hagymás, szalonnás zsírt, sózzuk, borsozzuk. Ujjnyi széles csíkokat sodrunk és hosszú csíkokra elvágjuk. A csíkokból csomókat kötünk. Mikor az összes tésztát így megkötöttük, a fövő lébe rakjuk és puhára főzzük a tésztát.
További szatmár-beregi receptek...
|
|
|
Médiatár |
 |
Énekesfüzet |
 |
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
|
|