|
Erdélyi receptek
|
|
|
Kolozsvári rakott káposzta
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg darált hús, 30 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, 2 pohár tejföl, 1 bögre rizs, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika.
Elkészítés: A hagymát olajon megpirítjuk, a rizst pedig félig megpároljuk. A darált húst fűszerezzük, és belekeverjük a rizst, a hagymát és a tojást. A szalonnát kissé megpirítjuk. Egy kiolajozott tepsi aljára egy rétegben savanyú káposztát fektetünk, arra rátesszük a húst. A húsra rászorjuk a szalonnát, erre pedig egy újabb réteg káposztát. A tetejét bőven megöntözzük tejföllel. Sütőben, 150 fokon aranybarnára sütjük.
További erdélyi receptek...
|
Felvidéki receptek
|
|
|
Pozsonyi rakott tészta
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy csomag kockatészta, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg búzadara, 1 dl tej, egy pohár tejföl, lekvár (lehetőleg baracklekvár).
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a negyedét egy kivajazott tűzálló edénybe öntjük. Rászórjuk a porcukorral összekevert darált diót. Rátesszük a tészta újabb részét, ezt beborítjuk a pirított búzadarával és lekvárral. Újabb tésztaréteg következik, ezt porcukorral kevert darált mákkal hintjük meg. Befedjük a maradék tésztával. A vaníliás cukrot a tejbe keverjük, és ráöntjük a tésztára. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával és a habbá vert fehérjével, majd a tészta tetejére kenjük. 150 Celsiuson 10-15 perc alatt addig sütjük, míg a teteje egy kis színt kap.
További felvidéki receptek...
|
Cseh receptek
|
|
|
Prágai hústekercs
Elkészítés: Huszonöt deka füstölt tarját megdarálunk, és elkeverjük kevés tejföllel. Nyolc darab sertésborda szeletet kicsontozunk, vékonyra kiverjük, és mindegyik közepére kis halmot formázunk a krémből. Két oldalról ráhajtjuk a húst, hogy a krém ki ne folyjon, majd óvatosan összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Az így megtöltött tekercseket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
További cseh receptek...
|
Lengyel receptek
|
|
|
Hideg paradicsomleves
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg érett paradicsom, 15 dkg uborka, 10 dkg főtt sonka, 2 evőkanál reszelt zeller, fél citrom leve és reszelt héja, 4 csepp Tabasco szósz, 1 dl tejszín, fél evőkanál cukor, só.
Elkészítés: A meghámozott paradicsomokat összeturmixoljuk ( a paradicsom héját úgy tudjuk könnyen lehúzni, ha előtte néhány pillanatra forró vízbe mártjuk), és a tejszín, a cukor és a Tabasco szósz hozzáadásával legalább egy órára behűtjük. Ez alatt kis kockákra vágjuk az uborkát, a sonkát és lereszeljük a zellert. Hűtés után ezek hozzáadásával, azonnal tálaljuk.
További lengyel receptek...
|
Szatmár-Beregi receptek
|
|
|
Lekváros porlós
Elkészítés: Lisztet csipetnyi sóval és zsírral elmorzsolunk. Cukrot, vaníliás cukrot és sütőport adunk hozzá. Tojássárgáját és kevés tejfölt adunk hozzá, lassan összegyúrjuk, ha kíván még tejfölt, adunk hozzá annyit, hogy elérjük a nyújtható masszát. Majd táblán jól kigyúrjuk, 2 cipóba és pihentetjük. Tepsit zsírozunk, lisztezünk és az egyik cipót elnyújtjuk, a tepsibe tesszük. Ha a töltelékkel megkenjük, elnyújtjuk a másik cipót is, és ezzel beborítjuk. Tojásfehérjével lekenjük, villa hegyével megszurkáljuk és megsütjük. Kétféle ízesítéssel kínáljuk: szilvalekváros, valamint somlekváros-diós.
További szatmár-beregi receptek...
|
|
|
Belföldi szállások |
 |
Köszöntjük névnapjukon Stefánia nevű látogatóinkat! |
Mádiatár |
 |
 |
|
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
|
|
|
Ajánljuk |
 |
|
|