Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Jelenleg nincsenek aktuális lettországi utazások.
Lettország
Lettország – Észtország és Litvánia társaságában – az úgynevezett balti államok egyike. Területe jóval kisebb Magyarországnál, és csupán 1,9 millióan lakják (2018-as adat).
 
A legnagyobb lett város és egyben a főváros, Riga a Balti-tenger partján emelkedik. Történelmi városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Alacsony a terrorveszély, különösebb veszély nélkül. A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem célszerű felkeresni.
 
Egészségügyi előírások: Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi ellátás térítésköteles. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a sürgősségi esetek fedezetére terjed ki, ezért utazás javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért javasolt a palackos víz fogyasztása.
 
Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron hűvösebb az időjárás, mint Magyarországon, de a tavak és a tenger egyaránt alkalmasak fürdőzésre. Ez a helyiek kedvenc évszaka a kellemes, 20 Cesius fok körüli átlaghőmérséklet és a fehér éjszakák miatt.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás, és gyakran esik az eső, ezért javasoljuk, hogy esernyőt, esőkabátot és vízálló cipőt csomagoljanak az útipoggyászba.
 
Elektromos áram: 220 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. A bankkártya, illetve hitelkártya használata elterjedt. Az uniós szabályoknak köszönhetően Lettországban ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok 09.00 – 17.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 09.00 – 13.00 óráig.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Lettországban biztonságos a közlekedés, az utak állapota átlagos. A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásokhoz ajánlott, mert megbízható, olcsó.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: a törvény értelmében tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, tömegközlekedési eszközök megállóiban, parkokban, tereken. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 09.00-18.00 óra között van nyitva. A kisebb üzletek bezárhatnak 12.00 és 15.00 között. A bevásárlóközpontok késő estig nyitva vannak. Az üzletek áruválasztéka, az élelmiszerboltok kínálata átlagos európai színvonalú. Kedvelt szuvenírek a borostyánból készült ékszerek, a finom porcelánáru és a rigai fekete balzsam, amely gyógynövényekkel ízesített, alkoholos gyomorkeserű.
 
Gasztronómia: A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A levesek idegen átvételek útján változtak, ezért nem tekintik azokat jellegzetesen lettnek.
 
Klasszikus, nemzeti jellegű második fogások az ún. „putrák”: zöldséges gabonakásák szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel, mint az aludttej (szkabsz piensz), tejsavó, tejföl, túró és a savanykás ízű sajtok.
 
A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A hidegkonyha választékába tartozik még a sajátosan sózott és marinírozott hering, a füstölt hal (angolna, szaláka hering).
 
A lett ételek mérsékelten savanykás-sós ízűek: a sok savanyítás ellenére sem érezzük túlzottan savanyúaknak azokat. A folyékony meleg ételek hiányát sok-sok kávéval enyhítik. A cukrászkészítmények német hatást tükröznek: kedveltek a piskóták és az omlós sütemények.
fővárosa: Riga
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: lett
 területe: 64 589 km2
népesség: 1,95 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +371
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 5.00-9.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 20-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 4.20-5.50 EUR
Hazai sör (0.5 liter): 1.40-3.00 EUR
Import sör (0,33 l): 1.10-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.55-2.00 EUR
Víz (0,33 l): 0.40-1.20 EUR
Cappuccino: 1.50-2.80 EUR
Espresso kávé: 1.00-2.00 EUR
 
Tej (1 l): 0.80-1.10 EUR
Kenyér: 0.65-1.20 EUR
Helyi sajt (1 kg): 5.00-7.00 EUR
Alma (1 kg): 0.60-1.50 EUR
Narancs (1 kg): 1.20-2.00 EUR
Banán (1 kg): 1.10-1.60 EUR
Körte (1 kg): 0.72-1.80 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.30-3.80 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.20-1.50 EUR
Taxi alapdíj: 0.71-2.00 EUR
Taxi 1 km: 0.36-0.70 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 6.00-8.40 EUR
kis útiszótár: Helló! – Sveiks!
Jó reggelt! – Labrīt!
Jó napot! – Labdien!
Jó estét! – Labvakar!
Igen – Jā
Nem – Nē
Kérem. – Lūdzu.
Köszönöm. – Paldies.
Bocsánat/Elnézést. – Atvainojiet.
Örvendek a találkozásnak. – Ļoti patīkami.
Minden jót! – Visu labu!
Viszlát! – Uz drīzu tikšanos! / Uz redzēšanos!
Beszél Ön angolul/németül? – Vai Jūs runājat angliski/vāciski?
Nem beszélek lettül. – Es nerunāju latviski.
Nem értem. – Es nesaprotu.
Mennyibe kerül? – Cik tas maksā?
Olcsó – Lēts
Drága – Dārgs
Nyitva – Atvērts
Zárva – Aizvērts
Hol van a hotel? – Kur ir viesnīca?
Élelmiszerbolt – Pārtikas veikals
Pénzváltó – Valutas maiņa
Köszöntjük névnapjukon
Tekla nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2019
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 2,3 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3518985. látogatónk.
Köszönet

Jócskán megkésve, de nem elfeledve küldjük köszönetünket a július-augusztusi erdélyi utazásunkhoz nyújtott segítségükért. Elsősorban a tibódi öt csillagos vendéglátást szeretnénk kiemelni, ami minden szempontból csodálatos volt: a hely, a vendéglátó család, a velük való beszélgetések, az ellátás, stb. Gondolom nemcsak mi távoztunk azzal, hogy ide visszatérünk. Borzont is kiváló választás volt, jó kiindulási pont a tágabb környék bejárására, elégedettek voltunk az ellátással is. (...) Mindannyiunk nevében mégegyszer nagyon köszönöm a... Tovább...

L.E.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -