FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Jelenleg nincsenek aktuális lettországi utazások.
Lettország
Lettország – Észtország és Litvánia társaságában – az úgynevezett balti államok egyike. Területe jóval kisebb Magyarországnál, és csupán 1,9 millióan lakják (2018-as adat).
 
A legnagyobb lett város és egyben a főváros, Riga a Balti-tenger partján emelkedik. Történelmi városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Alacsony a terrorveszély. A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem célszerű felkeresni.
 
Egészségügyi előírások: Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi ellátás térítésköteles. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a sürgősségi esetek fedezetére terjed ki, ezért utazás javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért javasolt a palackos víz fogyasztása.
 
Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron hűvösebb az időjárás, mint Magyarországon, de a tavak és a tenger egyaránt alkalmasak fürdőzésre. Ez a helyiek kedvenc évszaka a kellemes, 20 Cesius fok körüli átlaghőmérséklet és a fehér éjszakák miatt.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás, és gyakran esik az eső, ezért javasoljuk, hogy esernyőt, esőkabátot és vízálló cipőt csomagoljanak az útipoggyászba.
 
Elektromos áram: 220 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. A bankkártya, illetve hitelkártya használata elterjedt. Az uniós szabályoknak köszönhetően Lettországban ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok 09.00 – 17.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 09.00 – 13.00 óráig.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Lettországban biztonságos a közlekedés, az utak állapota átlagos. A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásokhoz ajánlott, mert megbízható, olcsó.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: a törvény értelmében tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, tömegközlekedési eszközök megállóiban, parkokban, tereken. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 09.00-18.00 óra között van nyitva. A kisebb üzletek bezárhatnak 12.00 és 15.00 között. A bevásárlóközpontok késő estig nyitva vannak. Az üzletek áruválasztéka, az élelmiszerboltok kínálata átlagos európai színvonalú. Kedvelt szuvenírek a borostyánból készült ékszerek, a finom porcelánáru és a rigai fekete balzsam, amely gyógynövényekkel ízesített, alkoholos gyomorkeserű.
 
Gasztronómia: A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A levesek idegen átvételek útján változtak, ezért nem tekintik azokat jellegzetesen lettnek.
 
Klasszikus, nemzeti jellegű második fogások az ún. „putrák”: zöldséges gabonakásák szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel, mint az aludttej (szkabsz piensz), tejsavó, tejföl, túró és a savanykás ízű sajtok.
 
A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A hidegkonyha választékába tartozik még a sajátosan sózott és marinírozott hering, a füstölt hal (angolna, szaláka hering).
 
A lett ételek mérsékelten savanykás-sós ízűek: a sok savanyítás ellenére sem érezzük túlzottan savanyúaknak azokat. A folyékony meleg ételek hiányát sok-sok kávéval enyhítik. A cukrászkészítmények német hatást tükröznek: kedveltek a piskóták és az omlós sütemények.
fővárosa: Riga
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: lett
 területe: 64 589 km2
népesség: 1,95 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +371
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 5.00-9.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 20-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 4.20-5.50 EUR
Hazai sör (0.5 liter): 1.40-3.00 EUR
Import sör (0,33 l): 1.10-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.55-2.00 EUR
Víz (0,33 l): 0.40-1.20 EUR
Cappuccino: 1.50-2.80 EUR
Espresso kávé: 1.00-2.00 EUR
 
Tej (1 l): 0.80-1.10 EUR
Kenyér: 0.65-1.20 EUR
Helyi sajt (1 kg): 5.00-7.00 EUR
Alma (1 kg): 0.60-1.50 EUR
Narancs (1 kg): 1.20-2.00 EUR
Banán (1 kg): 1.10-1.60 EUR
Körte (1 kg): 0.72-1.80 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.30-3.80 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.20-1.50 EUR
Taxi alapdíj: 0.71-2.00 EUR
Taxi 1 km: 0.36-0.70 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 6.00-8.40 EUR
kis útiszótár: Helló! – Sveiks!
Jó reggelt! – Labrīt!
Jó napot! – Labdien!
Jó estét! – Labvakar!
Igen – Jā
Nem – Nē
Kérem. – Lūdzu.
Köszönöm. – Paldies.
Bocsánat/Elnézést. – Atvainojiet.
Örvendek a találkozásnak. – Ļoti patīkami.
Minden jót! – Visu labu!
Viszlát! – Uz drīzu tikšanos! / Uz redzēšanos!
Beszél Ön angolul/németül? – Vai Jūs runājat angliski/vāciski?
Nem beszélek lettül. – Es nerunāju latviski.
Nem értem. – Es nesaprotu.
Mennyibe kerül? – Cik tas maksā?
Olcsó – Lēts
Drága – Dārgs
Nyitva – Atvērts
Zárva – Aizvērts
Hol van a hotel? – Kur ir viesnīca?
Élelmiszerbolt – Pārtikas veikals
Pénzváltó – Valutas maiņa
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Dániel, Daniella nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Misszió Zarándokvonat – Csíksomlyó - 2022

"Nagyon tartalmas zarándoklatunk volt. Bár az elején még kicsit kételkedve álltam az úthoz, mert emelt szintű vizsgám volt aznap és kicsit féltem a hosszú úttól, de kellemesen csalódtam. A vonaton egy remek, életvidám és profi csapat fogadott minket, akik mindenről gondoskodtak, hogy utunk lehetőleg gördülékeny és probléma mentes legyen. A csodás tájkép és a rengeteg együtt imádkozó zarándok minden felmerülő negatívumot kompenzált. Köszönöm szépen a felemelő zarándoklatot és a csodás emlékeket!"

Zarándoktársunk

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -