Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Jelenleg nincsenek aktuális lettországi utazások.
Lettország
Lettország – Észtország és Litvánia társaságában – az úgynevezett balti államok egyike. Területe jóval kisebb Magyarországnál, és csupán 1,9 millióan lakják (2018-as adat).
 
A legnagyobb lett város és egyben a főváros, Riga a Balti-tenger partján emelkedik. Történelmi városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Alacsony a terrorveszély, különösebb veszély nélkül. A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem célszerű felkeresni.
 
Egészségügyi előírások: Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi ellátás térítésköteles. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a sürgősségi esetek fedezetére terjed ki, ezért utazás javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért javasolt a palackos víz fogyasztása.
 
Időjárás: Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A balti térségben hazánk időjárásánál hidegebb van, nyáron hűvösebb az időjárás, mint Magyarországon, de a tavak és a tenger egyaránt alkalmasak fürdőzésre. Ez a helyiek kedvenc évszaka a kellemes, 20 Cesius fok körüli átlaghőmérséklet és a fehér éjszakák miatt.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás, és gyakran esik az eső, ezért javasoljuk, hogy esernyőt, esőkabátot és vízálló cipőt csomagoljanak az útipoggyászba.
 
Elektromos áram: 220 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. A bankkártya, illetve hitelkártya használata elterjedt. Az uniós szabályoknak köszönhetően Lettországban ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok 09.00 – 17.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 09.00 – 13.00 óráig.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Lettországban biztonságos a közlekedés, az utak állapota átlagos. A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásokhoz ajánlott, mert megbízható, olcsó.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: a törvény értelmében tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, tömegközlekedési eszközök megállóiban, parkokban, tereken. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétfőtől péntekig 09.00-18.00 óra között van nyitva. A kisebb üzletek bezárhatnak 12.00 és 15.00 között. A bevásárlóközpontok késő estig nyitva vannak. Az üzletek áruválasztéka, az élelmiszerboltok kínálata átlagos európai színvonalú. Kedvelt szuvenírek a borostyánból készült ékszerek, a finom porcelánáru és a rigai fekete balzsam, amely gyógynövényekkel ízesített, alkoholos gyomorkeserű.
 
Gasztronómia: A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A levesek idegen átvételek útján változtak, ezért nem tekintik azokat jellegzetesen lettnek.
 
Klasszikus, nemzeti jellegű második fogások az ún. „putrák”: zöldséges gabonakásák szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel, mint az aludttej (szkabsz piensz), tejsavó, tejföl, túró és a savanykás ízű sajtok.
 
A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A hidegkonyha választékába tartozik még a sajátosan sózott és marinírozott hering, a füstölt hal (angolna, szaláka hering).
 
A lett ételek mérsékelten savanykás-sós ízűek: a sok savanyítás ellenére sem érezzük túlzottan savanyúaknak azokat. A folyékony meleg ételek hiányát sok-sok kávéval enyhítik. A cukrászkészítmények német hatást tükröznek: kedveltek a piskóták és az omlós sütemények.
fővárosa: Riga
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: lett
 területe: 64 589 km2
népesség: 1,95 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +371
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 5.00-9.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 20-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 4.20-5.50 EUR
Hazai sör (0.5 liter): 1.40-3.00 EUR
Import sör (0,33 l): 1.10-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.55-2.00 EUR
Víz (0,33 l): 0.40-1.20 EUR
Cappuccino: 1.50-2.80 EUR
Espresso kávé: 1.00-2.00 EUR
 
Tej (1 l): 0.80-1.10 EUR
Kenyér: 0.65-1.20 EUR
Helyi sajt (1 kg): 5.00-7.00 EUR
Alma (1 kg): 0.60-1.50 EUR
Narancs (1 kg): 1.20-2.00 EUR
Banán (1 kg): 1.10-1.60 EUR
Körte (1 kg): 0.72-1.80 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.30-3.80 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.20-1.50 EUR
Taxi alapdíj: 0.71-2.00 EUR
Taxi 1 km: 0.36-0.70 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 6.00-8.40 EUR
kis útiszótár: Helló! – Sveiks!
Jó reggelt! – Labrīt!
Jó napot! – Labdien!
Jó estét! – Labvakar!
Igen – Jā
Nem – Nē
Kérem. – Lūdzu.
Köszönöm. – Paldies.
Bocsánat/Elnézést. – Atvainojiet.
Örvendek a találkozásnak. – Ļoti patīkami.
Minden jót! – Visu labu!
Viszlát! – Uz drīzu tikšanos! / Uz redzēšanos!
Beszél Ön angolul/németül? – Vai Jūs runājat angliski/vāciski?
Nem beszélek lettül. – Es nerunāju latviski.
Nem értem. – Es nesaprotu.
Mennyibe kerül? – Cik tas maksā?
Olcsó – Lēts
Drága – Dārgs
Nyitva – Atvērts
Zárva – Aizvērts
Hol van a hotel? – Kur ir viesnīca?
Élelmiszerbolt – Pārtikas veikals
Pénzváltó – Valutas maiņa
Köszöntjük névnapjukon
Erzsébet nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3598765. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Lélelkúton a sziklák között. Ezt a címet adnám a zarándoklatnak. Úgy érzem, hogy a lelkem templomát építettem. Köszönetem Mindenkinek szól!

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -