Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi ajánlatok
Rólunk mondták

Wass Albert, a „Látó Ember” nyomában, Erdélyben 2009

2009. január 25.

Ez év július 30.-án egy hetes erdélyi-székelyföldi útra indult egy kaposvári csapat, Budai László, és a Misszió Tours szervezésében, vezetésével. Célunk az volt, hogy az általunk megélt, vagy még ismeretlen irodalmi élmények helyszíneit felkeresve, Wass Albert tűnni látszó lábnyomait, regényeinek helyszíneit felkeressük messzi Erdélyországban.
Sipos Gábor, kolozsvári levéltáros, egyetemi docens vezetésével járhattuk be a Házsongárdi temető egy részét, koptattuk a Farkas – utcai református kollégium lépcsőit, hallgattunk egyetemi szintű előadást az évszázadok óta álló, hajdani ferences templomban az elmúlt dicsőségről. Bejártuk a Mezőség lankái között megbúvó azon apró falvakat is, melyek az író lelkében örök nyomot hagytak. Jártunk Válaszúton, a szülőház udvarán, Bonchidán, az anyai birtok lassan újra életre kelő falai között, s az ősök cegei, vasasszentgotthárdi birtokainak maradékán tengődő románság szegénységében.
 
Holtmaroson, Marosvécsen, Szászrégenben a felállított, majd leparancsolt Wass Albert szobrokat, s azok történetét Bartha József református tiszteletes segítségével ismertük meg, s a vécsi kastély kertjében megkoszorúztuk az író sírját. Gyergyói és udvarhelyi vendéglátóink tették felejthetetlenné a hét utolsó két napját.
 
A búcsúestén, magunkkal vitt lisztből, két nagyszerű kaposvári idős asszony kínálta vendéglátóinkat hazai recept szerint sütött káposztáslángossal, s a fiatalok a tibódi faluházban hajnalig ropták a táncot.
 
Útban hazafelé, Bögözön megálltunk még a néhány éve még Wass Albert nevét felvevő iskolában, ahol nagy szeretettel fogadtak minket az iskola diákjai és igazgatónője. Nem hiszem, hogy valaki közülünk így hallott szavalni gyermeket, ahogyan ezt ők tették. Az Apáczai kiadó tankönyveit, s a magunk által kiadott mesekönyveket adtuk át köszönetünk jeléül a kitartásért, azért hogy ők valóban magyarnak maradtak.
 
Mint minden hosszú úton, számos gyarlóságot láttunk, de felfedeztük ezt önmagunkban is. Magunk, s a minket követők okulására álljon itt néhány sor attól, akinek lelkét-szívét néha megtalálni véltük ezen a színvonalasan megszervezett „hazatérésen”.
"A világ szép, és különös. Csak sok benne a nagyon beteg ember. Az izgága, az irigy, a gyűlölködő. A gonosztevő és a diktátor, az őrült és a hős. Fertőzik és rontják a világot, amennyire adottságaiktól kitelik. De egészen elrontani nem tudták mégsem, ha ezerszer is azt hirdeti a látszat. Miért nem? Mert a Világ anyja a Természet, s a természetben az ember nem egyéb, mint egy kis pajkos tréfa. Vigyázz tehát, hogy vidám tréfa maradj. Mert a gonosz tréfából tövis nő csupán, mely véresre sebez Téged, s elcsúfítja a világot." (Wass Albert)

Dr. H.T.

Utazz itthon!
Belföldi ajánlatok
Köszöntjük névnapjukon
László nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3954339. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Először utaztam a MISSZIÓ TOURS-szal és remélem, nem utoljára. Jó szervezés, odafigyelés és törődés jellemezte az egész utat. Gratulálok a szervezőknek és köszönök mindent!

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -