FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Rólunk mondták

Köszönet a Boldogasszony Zarándokvonatért

2012. június 1.

Tisztelt Misszió Tours!

Mint a Boldogasszony Zarándokvonat volt utasa, szeretném megköszönni Önöknek a gazdag programot, a professzionális szervezést, mely még az apró részletekre is kiterjedt, a hozzáértést, a kedvességet, a megvalósított zarándok-program átélt hitelességét.

Mindnyájuknak hálás vagyok. Elsősorban Budai Lászlónak, aki lenyűgöző biztonsággal tartotta kezében a lebonyolítás ezer szálát és irányította egész profi csapatát. És milyen szépen és a minket fogadók öröméhez és lelkesedéséhez méltó módon tudta viszonozni az állomásokon vagy más helyszíneken minket váró erdélyiek ünneplő köszöntését! Ezek az események nagyon felemelőek és érkezőket-fogadókat egybe kovácsolók voltak. Megvolt a méltóságuk.

Egyik megrendítő élményem a gyimesfelsőloki állomásra való begördülésünkkor a fogadásunkra felsorakozott, népviseletes diákok látványa, és ahogy közülük az egyik fiú elszavalta a "Szózat"-ot. Hogy szárnyalt az a fiatal hang! Benne volt az ifjúság elszántsága, lelkesedése és kérlelhetetlensége. Nagyobb hatást tett rám, mintha egy nagy színészünktől hallottam volna. (Nagyon jó ötlet volt a zarándokvonat szervezői részéről, hogy testi-szellemi táplálékot, azaz utasonként 1-1 csokoládét és könyvet vigyünk a diákok számára. Biztosan díjazták a fiatalok.)
És összeszorult a torkom a gyergyószentmiklósi állomáson is, amikor megpillantottam az állomás perronján a vonatunkat váró rengeteg embert. Éjjel 11 óra volt!

A zarándokvonatot kísérő "csapat" is profi volt. Hála az atyák napi ritmusba illeszkedő szép imáinak és ima-vezetéseinek, valamint a karnagy úr által irányított énekléseknek és ének-gyakorlásoknak, vonatunk valóban zarándokvonat volt, melynek jellemzője az együtt imádkozás- és éneklés. Ugyanígy a gyaloglások alkalmával is. A szentmisék pedig minden helyszínen feltöltötték a lelkemet és erősítették a hitemet. És nemcsak a Gondviselésbe vetett hitemet, hanem a szentmisét velem együtt hallgatókkal és az országhatárunkon kívül lakó magyarokkal való összetartozásom hitét is. A gyergyószentmiklósi téren, a pünkösdvasárnapi mise előtt beszédbe elegyedtem a mellettem állókkal. A Délvidékről, Zentáról jöttek. Közös buszt indítottak Erdélybe Kiskúnmajsával, a testvérvárosukkal. Egyikük már nyolcadszor jött Erdélybe, mert amint lelkesen mondta: "Annyira otthon érzem itt magam!". De a zentaiak dícsérték a magyarországi Háló tevékenységét is, mely aktívan és ösztönzően kiterjed a Délvidékre is.

Persze kiválóan helyt állt a zarándokvonatot kísérő "csapat" többi tagja is: a stúdiósok, a vasúti kocsik felelősei/szervezői, a panzióbeli elszállások szervezői, és gondolom, még sokan. Nemcsak értették a dolgukat, hanem barátságosak és természetesek voltak. Közénk tartozóak. (Egyébként panziónk, a Dorka, szép és kényelmes volt, az ételek ízletesek, a kiszolgálás gyors és gondos. Profi.)

Egyszóval lenyűgözött a szervezés, az ellátás és a program-lebonyolítás professzionális mívolta. A "becsületkasszás" büfében mindíg volt ásványvíz/kávé, a WC-ben papír és víz. Az étkezőkocsiban én magam nem jártam (ill. indulás előtt keresztül mentem rajta, szép, tágas volt), de észleltem az élénk oda-vissza, rajtunk átmenő forgalmat. Szóval számomra a vonat nagyon kényelmes volt, és minden igényemet kielégítette a hosszú úton. A tájékoztatásunk mindig naprakész volt, kiválóan működött a stúdiókocsi. Még egy, amit nagyra értékeltem: a szállító buszaink pontosan érkeztek. Szóval várakoznunk sohasem kellett, ami nagyon fontos egy ilyen feszített tempójú, "hosszú-napos" programokkal teli útnál. (Magam az idősebb korosztályhoz tartozom, ezért számítanak ezek a szempontok.) És még egy "apró" figyelmesség a szervezők részéről: a "Székely nép" újság pünkösdi kiadása, Nyírő-száma, melyet kiosztottak nekünk hazafelé a vonaton. Köszönet mindezekért!

Egy dolog nyugtalanítja a lelkemet: a lerobbant állapotú máriaradnai nagy kegytemplom látványa, mely vissza-visszatér az emlékezetemben. A (szemből nézve) jobboldali templomtorony romos sisakjának ablakai előtt elszabadultan lengedező, a torony belső terét az időjárás viszontagságai ellen védeni hivatott textiliák szomorú látványa. A mise végén a plébános úr utalt ugyan a templom renoválásának szükségességére és az ehhez szükséges anyagiakra, de ez nagyon visszafogott volt, és nem könnyítette meg az adakozni vágyók dolgát. Kifelé menet a tömegben keresniük kellett a perselyt azoknak, akik hozzájárulásukat be szerették volna dobni. Úgy vélem, itt is lehetne perselyezni a szentmise alatt, ahogy a kontumáci kápolnánál, de legalább is határozottabban kérni a zarándokok támogató hozzájárulását, és felhívni figyelmüket az ecélból kihelyezett perselyek helyeire. Persze a renováláshoz ennél sokkal több kell. Nem lehetne ehhez valami gyűjtést indítani? A gyimesbükki őrháznál is ki lehetne tenni egy zárt perselyt a fenntartásához való hozzájárulások bedobására.

Levelemet köszönetem megismétlésével szeretném zárni. És most már nemcsak a Boldogasszony Zarándokvonat programjának kiváló megszervezéséért és lebonyolításáért. Hanem azért is, mert ezzel az úttal – és ahogy látom egyéb útjaival is – a Misszió Tours valóban missziót teljesít és missziós tevékenységet fejt ki. Erősíti nemzeti összetartozásunkat: az anyaországbeliekét és a határon túliakét, tájékoztat minket egymásról és kapcsolatokat hoz létre közöttünk. (Egyébként nem gondoltam volna, hogy annyi magyar jár át Erdélybe. Gyimesbükkön vagy 5-6 magyarországi autóbusszal és legalább 10 személyautóval találkoztunk.) És az is erővel töltött fel, hogy a zarándokvonaton sok hasonló gondolkozású emberrel találkoztam, akikkel jókat beszélgettünk, akiktől sok érdekes dolgot megtudtam. S a vacsorák alkalmával ez még folytatódott. Sok értékes hazánkfia van! Sokan vagyunk, akiknek fontos a nemzeti összetartozás! És ebbe nőnek bele a diákok is, ahogy láttuk a Szent Margit Gimnáziumból velünk utazó aranyos és fáradhatatlan fiataloknál is.

Ezért hát terjeszteni fogom a Misszió Tours jó hírét. Remélem, alkalmam nyílik még együtt utazni Önökkel.
Köszönet mindenért!

K.G.

Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Janka, Zsanett nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Bejártam a fél világot, de Medjugorje az egyetlen hely, ahova visszavágyok. Ez az út egyszerűen felülmúlhatatlan. A lelkivezetés, az imák és énekek a vonaton, a Karnagy úr csodaszép hangja - szóval minden! Szervezésből, problémamegoldásból summa cum laude diplomáztak!!

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -