Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Jelenleg nincsenek aktuális franciaországi utazások.
Franciaország
Franciaország Nyugat-Európa talán legváltozatosabb országa, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. A Normandia partjainál található Mont-Saint-Michel szigete, mely Franciaország ékköve, Bretagne vad tengerparti tájai, a Loire menti kastélyok, az ámulatba ejtő Cote d'Azur, vagyis Francia Riviéra, a legnépszerűbb nyaralóhely égkék tengerrel és mediterrán hangulatú városokkal, vagy Avignon, a pápák városa évről évre rengeteg turistát vonz. Na, és ott van Párizs, a szerelem és divat fővárosa, ezernyi szépségével.
 
A gyönyörű táj mellett számtalan látnivaló vár bennünket, de ugyanilyen élményt nyújtanak a hangulatos utcák, kisvendéglők, és egyúttal felfedezhetjük a francia konyha csodás ízeit is.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Franciaországban általában véve nem rossz a közbiztonság, a hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közrend védelmének. A turisták által sűrűn látogatott területeken videokamerás felügyelet működik. Franciaországban nem magasabbak a bűnözési mutatók, mint az európai uniós átlag. Leggyakoribbak az értékek, okmányok, kézitáskák ellopása, zsebtolvajlás, szállodai szobában történt lopás. Javasoljuk, hogy az úti okmányaikat, értékeinket a szállodai széfben tartsák, és napközben csak annyi pénzt vigyenek magukkal, ami aznapra feltehetően szükséges lehet. Az útlevélről, vagy személyi igazolványról még itthon csináljanak fénymásolatot, és ezt vigyék magukkal a városnézések, kirándulások során.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. A közegészségügyi helyzet és a kötődő ellátó és szolgáltató hálózat igazán jónak mondható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott az utasbiztosítás megkötése.
 
Időjárás: Franciaország éghajlatára jellemző, hogy a hőmérséklet északról délre növekszik. Mérsékelt éghajlat az északi és nyugati területeken jellemző. Keleten és délen kontinentális az éghajlat, itt melegebb nyarakkal és hidegebb telekkel kell számolni. A déli területek éghajlata szubtrópusi, enyhe, csapadékos telekkel és forró nyarakkal. Franciaországban a legtöbb csapadék a téli és tavaszi hónapokban esik, főként a január és április közötti időszakban. A legszárazabb időjárás ősszel, augusztusban és szeptemberben van.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. A bankok általában hétfőtől péntekig 8:30-16:00 között vannak nyitva. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Párizsban a közlekedés a rengeteg metróvonallal nagyon magas szintű. A metrójegyek az utazásra érvényesek, így akárhány metrójáratot is válthatunk, a jegy csak akkor válik érvénytelenné, mikor feljövünk a felszínre. Érdemes gyűjtőjegyet venni, mert a jegy így olcsóbb. Minden gyűjtőjegyhez adnak ingyen metrótérképet is. Az agglomeráció a „HÉV” és vonatjáratokkal könnyedén elérhető. Messzebb utazva szintén remek a vonat, főleg nagy távolságra a „nagyon gyors” vonat, az ún. TGV. A jegy erre a járatra jóval drágább, viszont az út is kényelmesebb. Léteznek „sárgabuszos” járatok, általában egy-egy nagyvárosból kiindulva járják be a fontosabb/érdeklődésre számot tartó településeket. A jegyek ára nagyjából egy-két gyűjtőjegy árával egyezik meg (úthossztól függően).
 
Borravaló: A szokásos és elvárt borravaló mértéke kb. 10% éttermekben és taxikban.
 
Dohányzás: 2008. január 1-e óta tilos a dohányzás pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken. A tilalom megszegése szabálysértés, amit alap esetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntethetnek.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétköznap általában 6-22 óra között, szombaton délig, de legfeljebb 13-14 óráig tartanak nyitva, vasárnap pedig zárva vannak. Az éttermek általában délelőtt 11 és este 9-11 óra között vannak nyitva (délután 2-5 óra között gyakran zárva vannak). Franciaország vezető a divatban, kiegészítőkben, ékszerekben, parfümökben és a luxuscikkek sokaságában, ezek a legkelendőbbek a turisták körében.
 
Gasztronómia: A franciák étkezése általánosságban kalóriaszegényebb, mint a magyar konyha. Reggelire leggyakrabban valami könnyűt (croissant, kenyér, vaj, dzsem) esznek, ebédre hús- vagy halételt zöldségkörettel, desszerttel. A legnagyobb szerepe a vacsorának van, mely könnyű, de több fogásból áll. Az ételek között előkelő helyet foglalnak el a tengeri élőlények. A francia konyha emellett elképzelhetetlen a jellegzetes mártások nélkül. A húsok közül elsősorban marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok kerülnek az asztalra, sertést szinte egyáltalán nem esznek.
 
A levesek a francia konyhában nem számítanak túlságosan hangsúlyos fogásnak, mégis meglepően sokfélét készítenek belőlük: zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket. Ezek rendszerint este, és elsősorban a téli időszakban kerülnek az asztalra, és a legtöbb étteremben is csak este lehet kapni. Főételeknél kedvelik a különféle húsokat és tengeri ételeket, általában párolt zöldséggel, vagy salátával, és a szinte elmaradhatatlan mártással. Egytálételeiket is jellemzően sok zöldséggel készítik. Desszertjeik világszerte híresek, ezek különlegessége, hogy mindent kiváló és friss alapanyagokból készítenek, talán ettől is olyan ízletesek.
fővárosa: Párizs
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: francia
 területe: 551 500 km2
népesség: 66,6 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +33
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 10.00-15 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 35-60 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 7.50-9.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 4.00-7.00 EUR
Import sört (0,33 l): 3.00-6.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.50-3.50 EUR
Víz (0,33 l): 1.00-2.50 EUR
Cappuccino: 1.80-3.50 EUR
Espresso kávé: 1.30-2.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.75-1.30 EUR
Kenyér: 0.90-2.00 EUR
Helyi sajt (1 kg): 8.00-25 EUR
Alma (1 kg): 1.50-3.00 EUR
Narancs (1 kg): 1.50-3.00 EUR
Banán (1 kg): 1.30-3.00 EUR
Körte (1 kg): 1.80-3.60 EUR
Cigaretta (Marlboro): 7.00-8.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.50-1.90 EUR
Taxi alapdíj: 3.00-7.10 EUR
Taxi 1 km-re: 1.10-2.00 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 24-55 EUR
kis útiszótár: kis útiszótár:
Jó napot! / Jó reggelt! – Bonjour!
Jó estét! – Bonsoir!
Jó éjszakát! – Bonne nuit!
Viszontlátásra! / Viszlát! – Au revoir!
Kérem! / Kérlek! – S’il vous plait!
Köszönöm – Merci
Nagyon köszönöm. – Merci beaucoup.
Szívesen / Nincs mit – Je t'en prie.
Elnézést! – Excusez-moi.
Bocsánat – Pardon moi
Igen – Oui
Nem – Non
Tessék! – Et voilà!
Hogy vagy? – Comment vas-tu?
Jól, köszönöm. – Bien, merci.
Nem értem. – Je ne comprends pas.
Nyitva – Ouvert
Zárva – Fermé
Mennyibe kerül? – Combien ça coûte?
Ez túl drága! – C'est beaucoup trop cher!
Hol találom/találok     ? – Où puis-je trouver     ?
Hány óra van? – Quelle heure est-il?
egy – un
kettő – deux
három – trois
négy – quatre
öt – cinq
hat – six
hét – sept
nyolc – huit
kilenc – neuf
tíz – dix
Köszöntjük névnapjukon
Erzsébet nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3598683. látogatónk.
Köszönet

Jócskán megkésve, de nem elfeledve küldjük köszönetünket a július-augusztusi erdélyi utazásunkhoz nyújtott segítségükért. Elsősorban a tibódi öt csillagos vendéglátást szeretnénk kiemelni, ami minden szempontból csodálatos volt: a hely, a vendéglátó család, a velük való beszélgetések, az ellátás, stb. Gondolom nemcsak mi távoztunk azzal, hogy ide visszatérünk. Borzont is kiváló választás volt, jó kiindulási pont a tágabb környék bejárására, elégedettek voltunk az ellátással is. (...) Mindannyiunk nevében mégegyszer nagyon köszönöm a... Tovább...

L.E.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -