Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Jelenleg nincsenek aktuális csehországi utazások.
Csehország
Csehország Európa szívében fekszik, magába foglalja a történelmi Csehország, Morvaország és Szilézia területét. Kirándulási és pihenési lehetőségek végtelen sorát nyújtja: múzeumok, zenei fesztiválok, koncertek, várak, kastélyok, fürdővárosok, történelmi műemlékek. A történelmi Prágán kívül érdemes megcsodálni a többi várost és a három nemzeti park legalább egyikét. A világon nagy hírnek örvend a cseh sör, melyet érdemes megkóstolni.
 
A cseh kultúra világszerte ismert, irodalmi, zenei vagy képzőművészeti alkotásairól és történelméről. Prága manapság elsősorban történelmi és kulturális szerepet tölt be. Műemlékein kívül gazdag programot kínálnak színházai, galériái, kulturális- és sportközpontjai.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges.
 
Biztonság: Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jónak mondható. A turistákra leselkedő legjellemzőbb közbiztonsági veszély a zsebtolvajlás, főleg a nagyvárosokban, kiemelten a turistákkal teli helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, mert a zsebtolvajok ezeken a helyeken a legaktívabbak. Az értékeiket és dokumentumaikat ne tartsák ugyanazon a helyen, és csak annyi készpénzt vigyenek magukkal a napi programok folyamán, amennyi valóban szükséges.
 
Egészségügyi előírások: A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe, ezért utazás előtt ajánlott az utasbiztosítás megkötése.
 
Időjárás: Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség, ennek köszönhető, hogy az ország éghajlata eléggé változatos.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz a cseh korona. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. Magyar forintot még Prágában is csak nehezen válthatunk át koronára, de a helyi ATM-ekből szinte bármikor tudunk koronát felvenni, Prágában ugyanis számos pénzkiadó ATM-automata található. A bankok általában hétfőtől péntekig 8:30-16:00 között vannak nyitva. A pénzváltók ugyanakkor általában egész nap nyitva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Fontos eltérés a hazai rendszerhez képest, hogy Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek, függetlenül attól, hogy városi, mobil vagy kistelepülési előfizetőt hívunk. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: A városok és a főváros tömegközlekedéséről bátran elmondható, hogy az nagyon magas színvonalú, kulturált, megbízható és főleg –a hazaihoz képest- olcsó. A járművek tisztasága és műszaki állapota kifogástalan. Minden tömegközlekedési eszköz menetrend szerint közlekedik. Menetjegyeket a nagyobb jegypénztárakban és a sűrűn elhelyezett és kifogástalanul működő automatákból lehet vásárolni.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: Csehországban a zárt vendéglátóhelyeken tilos dohányozni, illetve csak az arra kijelölt helyeken megengedett.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Akárcsak Magyarországon, úgy Csehországban is jellemző a nagyobb áruházak elterjedése. Az élelmiszerek kiváló minőségűek, és jellemzően a magyar árakhoz hasonlóak. A nagyobb áruházak a hét valamennyi napján nyitva vannak, sok esetben este 9-10 óráig. A kisebb boltoknál jellemző a késő délutáni zárás. A kisebb üzletek esetében Csehországban továbbra is általános a 12 és 13 óra közötti nyitvatartási szünet (ebédszünet). Az ajándékok közül legnépszerűbbek a kulináris specialitások, a színes jellegzetes emléktárgyak, kerámiák, fafaragások, vagy hagyományos módon készített kézműves termékek.
 
Gasztronómia: “Vep řové sknedlíkem a zelím”, azaz knédli sült hússal és savanyú káposztával – meg az elmaradhatatlan sörrel – a csehek kedvenc étele. Knédli van többféle is: a klasszikusnak számító zsemlyés, krumplis, továbbá a füstölt sertéshúst tartalmazó. A sertéshús az első, a marhahús, a borjú, a csirke, a liba és a kacsa előtt. A halételek jobbára a pisztrángra és a pontyra korlátozódnak. A jellegzetes kenyerük rozsból készült, köménymaggal ízesítve. Meg kell még mindenképpen említeni, hogy a cseh konyha sok lisztet használ, a levesek is sűrűk, viszont ha a legfinomabbat akarjuk megkóstolni, válasszuk a nevesincs levest, más néven a Kulajdát, vagy a Kyselo-t, a savanyú kenyérlevest. A desszertek közül sok helyen kínálják a gyümölcsös knédlit, ami nem más, mint a szilvás vagy sárgabarackos gombóc cseh megfelelője, azonban nem cukros zsemlemorzsába görgetik, mint itthon sok helyütt, hanem túróval és porcukorral szórva szolgálják fel. Az almás-rétes ugyanolyan közkedvelt, mint Magyarországon.
 
A másik nemzeti gasztro-jellegzetesség a sör. Bárhová megyünk az országban, bárhol találni fogunk olyan helyet, ahol a megfelelő pénz kifizetésének fejében egy korsó finoman gyöngyöző habos folyékony kenyeret tesznek elénk. Csehországban a sör jóval több, mint egy alkoholtartalmú ital. Ezt bizonyítja az is, hogy Csehországban az egy főre eső évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsők. A sör a hagyományok és a társadalmi érintkezések fontos része. Az igazi sörbarátok számára az erőssége (lehet 10, 12, akár 14 fokos is) legalább olyan fontos, mint a márkája. Leghíresebbek a Budvar, Pilsner Urquell és a Krusovické, de ne feledkezzünk meg a Velkopopovicky Kozelről sem! Néhány söröző saját sörfőzdével is rendelkezik, ahol bepillantást nyerhetünk e kedvelt nedű készítésének titkaiba. Nem kevésbé ismert és közkedvelt a gyógynövénykivonatokat tartalmazó rövidital, a Becherovka.
fővárosa: Prága
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: cseh
 területe: 78 866 km2
népesség: 10,6 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: cseh korona (CZK)
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +420
gasztronómia: .
Köszöntjük névnapjukon
Jolán nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3599270. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez 2018

Csodáltam azt a módot, ahogy kivitelezték a zarándoklatot. Minden a helyén volt. Ekkora tömeget is jól mozgatott a szervezőbizottság. a vonaton celebrált szentmise mély élmény volt számunkra.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -