FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Jelenleg nincsenek aktuális csehországi utazások.
Csehország
Csehország Európa szívében fekszik, magába foglalja a történelmi Csehország, Morvaország és Szilézia területét. Kirándulási és pihenési lehetőségek végtelen sorát nyújtja: múzeumok, zenei fesztiválok, koncertek, várak, kastélyok, fürdővárosok, történelmi műemlékek. A történelmi Prágán kívül érdemes megcsodálni a többi várost és a három nemzeti park legalább egyikét. A világon nagy hírnek örvend a cseh sör, melyet érdemes megkóstolni.
 
A cseh kultúra világszerte ismert, irodalmi, zenei vagy képzőművészeti alkotásairól és történelméről. Prága manapság elsősorban történelmi és kulturális szerepet tölt be. Műemlékein kívül gazdag programot kínálnak színházai, galériái, kulturális- és sportközpontjai.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges.
 
Biztonság: Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jónak mondható. A turistákra leselkedő legjellemzőbb közbiztonsági veszély a zsebtolvajlás, főleg a nagyvárosokban, kiemelten a turistákkal teli helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, mert a zsebtolvajok ezeken a helyeken a legaktívabbak. Az értékeiket és dokumentumaikat ne tartsák ugyanazon a helyen, és csak annyi készpénzt vigyenek magukkal a napi programok folyamán, amennyi valóban szükséges.
 
Egészségügyi előírások: A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Kötelező védőoltás nincs. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe, ezért utazás előtt ajánlott az utasbiztosítás megkötése.
 
Időjárás: Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség, ennek köszönhető, hogy az ország éghajlata eléggé változatos.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz a cseh korona. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. Magyar forintot még Prágában is csak nehezen válthatunk át koronára, de a helyi ATM-ekből szinte bármikor tudunk koronát felvenni, Prágában ugyanis számos pénzkiadó ATM-automata található. A bankok általában hétfőtől péntekig 8:30-16:00 között vannak nyitva. A pénzváltók ugyanakkor általában egész nap nyitva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Fontos eltérés a hazai rendszerhez képest, hogy Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek, függetlenül attól, hogy városi, mobil vagy kistelepülési előfizetőt hívunk. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: A városok és a főváros tömegközlekedéséről bátran elmondható, hogy az nagyon magas színvonalú, kulturált, megbízható és főleg –a hazaihoz képest- olcsó. A járművek tisztasága és műszaki állapota kifogástalan. Minden tömegközlekedési eszköz menetrend szerint közlekedik. Menetjegyeket a nagyobb jegypénztárakban és a sűrűn elhelyezett és kifogástalanul működő automatákból lehet vásárolni.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: Csehországban a zárt vendéglátóhelyeken tilos dohányozni, illetve csak az arra kijelölt helyeken megengedett.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Akárcsak Magyarországon, úgy Csehországban is jellemző a nagyobb áruházak elterjedése. Az élelmiszerek kiváló minőségűek, és jellemzően a magyar árakhoz hasonlóak. A nagyobb áruházak a hét valamennyi napján nyitva vannak, sok esetben este 9-10 óráig. A kisebb boltoknál jellemző a késő délutáni zárás. A kisebb üzletek esetében Csehországban továbbra is általános a 12 és 13 óra közötti nyitvatartási szünet (ebédszünet). Az ajándékok közül legnépszerűbbek a kulináris specialitások, a színes jellegzetes emléktárgyak, kerámiák, fafaragások, vagy hagyományos módon készített kézműves termékek.
 
Gasztronómia: “Vep řové sknedlíkem a zelím”, azaz knédli sült hússal és savanyú káposztával – meg az elmaradhatatlan sörrel – a csehek kedvenc étele. Knédli van többféle is: a klasszikusnak számító zsemlyés, krumplis, továbbá a füstölt sertéshúst tartalmazó. A sertéshús az első, a marhahús, a borjú, a csirke, a liba és a kacsa előtt. A halételek jobbára a pisztrángra és a pontyra korlátozódnak. A jellegzetes kenyerük rozsból készült, köménymaggal ízesítve. Meg kell még mindenképpen említeni, hogy a cseh konyha sok lisztet használ, a levesek is sűrűk, viszont ha a legfinomabbat akarjuk megkóstolni, válasszuk a nevesincs levest, más néven a Kulajdát, vagy a Kyselo-t, a savanyú kenyérlevest. A desszertek közül sok helyen kínálják a gyümölcsös knédlit, ami nem más, mint a szilvás vagy sárgabarackos gombóc cseh megfelelője, azonban nem cukros zsemlemorzsába görgetik, mint itthon sok helyütt, hanem túróval és porcukorral szórva szolgálják fel. Az almás-rétes ugyanolyan közkedvelt, mint Magyarországon.
 
A másik nemzeti gasztro-jellegzetesség a sör. Bárhová megyünk az országban, bárhol találni fogunk olyan helyet, ahol a megfelelő pénz kifizetésének fejében egy korsó finoman gyöngyöző habos folyékony kenyeret tesznek elénk. Csehországban a sör jóval több, mint egy alkoholtartalmú ital. Ezt bizonyítja az is, hogy Csehországban az egy főre eső évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsők. A sör a hagyományok és a társadalmi érintkezések fontos része. Az igazi sörbarátok számára az erőssége (lehet 10, 12, akár 14 fokos is) legalább olyan fontos, mint a márkája. Leghíresebbek a Budvar, Pilsner Urquell és a Krusovické, de ne feledkezzünk meg a Velkopopovicky Kozelről sem! Néhány söröző saját sörfőzdével is rendelkezik, ahol bepillantást nyerhetünk e kedvelt nedű készítésének titkaiba. Nem kevésbé ismert és közkedvelt a gyógynövénykivonatokat tartalmazó rövidital, a Becherovka.
fővárosa: Prága
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: cseh
 területe: 78 866 km2
népesség: 10,6 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: cseh korona (CZK)
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +420
gasztronómia: .
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Illés nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Boldogasszony Zarándokvonat-2022

"Nemzetépítés!! Mosolygó szemek-megrendült szívek, könnyek,/ Találkozások, kézfogások,/ Béke és jóság-ima/ Isten előtt a hegyen!/ Atyák jósága és felénk forduló szeretete/ Kántor úr humora és vidámsága/ Segítők nagylelkűsége-önzetlensége./ Összezáródó, fonódó kezek"

Zarándoktársunk

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -