FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Keresztszülő-program a Nagyenyed-környéki szórványban
„Hallgasd meg az imádságunk,
Mondd el, Phoenix, nagy rejtélyed,
A hamuból hogy lesz élet?"
(Reményik Sándor)

A program célja:
A „Keresztszülő-program” keretében Ön jelképes keresztszülőséget fogadhat olyan magyar gyerek taníttatása érdekében, aki tanulmányait a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban, a magyar nyelvű oktatás „betlehemi csillagában” szeretné végezni, vállalva az egy gyerekre eső kollégiumi és tanulmányi költségek fedezését. Az Ön szándéka szerint a kapcsolat itt véget is érhet, vagy tovább fejlődhet.
 
A keresztszülős kapcsolat azonban messze túlmutat az anyagi támogatáson. A gyermekkel kialakult esetleges személyes ismeretség során (levelezés, enyedi látogatás stb.) Ön betekintést nyerhet az erdélyi szórványmagyarság életébe, barátságok alakulhatnak ki, nyomon követheti fogadott keresztgyermeke fejlődését. A keresztszülők látogatást tehetnek erdélyi pártfogoltjuknál és biztosan felejthetetlen élményekkel gazdagodva térnek majd haza. Vállalhatják a támogatott diák több hetes magyarországi elhelyezését szünidőben, vagy vendég-cserediák programunkhoz kapcsolódva.

Tapasztalja meg, milyen jó adni, milyen jó örömet szerezni!
Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya! Vállalja fel egy szórványban élő gyerek támogatását, taníttatását! Segítse a szórványsorsban is ÉLNI AKARÓ nemzettársait és ennek intézményi hátterét, a Bethlen Kollégiumot!

Milyen lehetőségeket tud nyújtani az iskola?
A távol lakó diákok számára bentlakási lehetőséget biztosít a kollégium. Külön otthon várja az I-VIII. osztályos kisdiákokat, és külön bentlakás van a gimnáziumi tanulók részére. Az oktatás jól felszerelt tantermekben és laborokban zajlik. Újjávarázsolt konyha biztosítja a bentlakók ellátását. Az oktatáson kívüli tevékenység szerteágazó (sportkör, cserkészet, szakkollégium, zene és tánctanulás, stb)
 
Mennyibe kerül egy gyerek eltartása?
A keresztszülőség vállalásával, évi: 180 000 Ft vagy 600 Euro befizetésével Ön biztosítja egy iskoláskorú gyermek számára az anyanyelvi oktatást. Intézményünkben elsőtől a tizenkettedik osztályig oktatjuk diákjainkat. Ebből az összegből pártfogoltjuknak fedezni tudjuk az éves bentlakás költségeit (szállás, napi három étkezés, tankönyvek stb.). Természetesen az Ön anyagi lehetőségeinek mértékében résztámogatást is elfogadunk, illetve intézményünkben több gyermeket is támogathat. Az érettségit követően, egyetemi tanulmányok folytatása esetén, mód nyílhat a támogatás továbbvitelére alapítványunkon keresztül.

Történelmünk:
A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium az erdélyi oktatás és művelődés szellemi fellegvára volt évszázadokon keresztül. A tudomány, a művelődés, a művészetek jeles képviselői kerültek ki e falak közül. Ez az iskola alapításától kezdve nemcsak a régió céljait volt hívatott szolgálni, hanem vonzás- és hatásköre kiterjedt egész Erdélyre, a Partiumra és a Felvidékre is. A történelem viszontagságai nem kímélték az iskolánkat sem. A „csoda” azonban minden vészkorszak után bekövetkezett: a kollégiumot nem sikerült elpusztítani, mindannyiszor akadtak lelkes támogatók, szorgos, áldozatkész személyek, akiknek munkája nyomán újjáéledt a kollégium.

Jelen állapotunk:
Sajnos a környék magyarsága kevésbé tudta kiheverni a pusztulást: Nagyenyed környéke Dél-Erdély magyarságával együtt szórványsorsba süllyedt. Napjainkban egyre kevesebb a gyermek, és egyre kevesebben vállalják, hogy lakóhelyüktől távol taníttassák gyermekeiket. A környéken sok faluban megszűnt az anyanyelvi oktatás elemi és általános iskolai szinten. Csak Alsó-Fehér megyében százával vannak magyar anyanyelvű gyerekek, akik román iskolába kényszerülnek, és ez által elveszítjük őket, gyökértelenné válnak, feladják önazonosságukat, elfelejtik anyanyelvüket. Kollégiumunk felvállalja a dél-, és közép-erdélyi szórványoktatást. Ennek a szép és nemes küldetésnek anyagi nehézségei vannak: a szülők sok esetben nem tudják fizetni a kollégiumi ellátási költségeket. A megoldása érdekében született „keresztszülő-program”-unk.

A program gyakorlati megvalósítása:
A program lebonyolításával a Bethlen Gábor Kollégium mellett működő, hivatalosan bejegyzett Bethlen Gábor Alapítvány foglalkozik (www.bethlengabor.ro)
1., A keresztszülőnek vállalkozó minden év április 30-ig jelzik támogatási szándékukat a programfelelősnél; Programfelelős: Turzai Melánia, (+40 741 195 761), postacím: Bethlen Gábor Kollégium, (515200 Aiud, str. Bethlen Gábor nr. 1. Románia;
2., Az alapítvány a beérkezett keresztszülői vállalásoknak megfelelően meghirdeti a pályázatot;
3., Beiskolázáskor, beiratkozáskor az alapítvány ösztöndíjbizottsága kiválasztja a támogatásra érdemes diákokat és felterjeszti azok adatait a támogatókhoz;
4., A támogató jóváhagyja a támogatandó diák személyét és visszajelez a programfelelősnek;
5., A támogatási összeget a Bethlen Gábor Alapítvány számlájára kell utalni. A csekken, vagy az átutalás dokumentációjában tüntesse fel a támogatott diák nevét.
6., A támogatott diákról az osztályfőnök minden félév végén jellemzést készít, amelyet az ösztöndíjbizottság továbbít a támogatóhoz;
7., Az ösztöndíjbizottságnak indokolt esetben (gyenge tanulmányi eredmények, magaviseleti kihágások, igazolatlan hiányzás) jogában áll javasolni a támogatás megvonását.
Adományát egész évben folyamatosan, határidőtől függetlenül befogadjuk, még akkor is, ha egy diákot nem közvetlenül szándékozik támogatni.
Az alapítvány banki adatai:
Magyarországon:
Bethlen Gábor Alapítvány, Nagyenyed;
Számlaszám: 12021006-01196469-00100009
Nemzetközi fizetési számlaszám: (IBAN: HU71 1202 1006 0119 6469 0010 0009)
Bankfiók címe: Raffeisen Bank Zrt. 2100 Gödöllő, Gábor Áron utca 5.
 
„Ehhez Isten mindannyitoknak
Vitathatatlan jogot ád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”
(Reményik Sándor)

Várjuk a kapcsolatfelvételt, legyen Ön is Enyedi Keresztszülő! Térjen be hozzánk!

Szőcs Ildikó igazgató, az alapítvány elnöke, +40 742 026 814
Turzai Melánia igazgatóhelyettes, programfelelős, +40 741 195 761
 
Dr. Szőcs Gyula Kálmán, a program magyarországi lobbistája, +36 209 660 444
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Iván nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Medjugorjei zarándoklat 2018

Nagy-nagy köszönet a Medjugorei útért, ami kis társaságunknak maradandó , feltöltődést, és élményeket adott. Május 12.-én érkeztünk haza, azóta Sanyi atyával már a képnézegetős , élménybeszámolós after partyt is megtartottunk. Nagyon jól szervezett út volt, sok-sok lelki élménnyel csodálatos környezetekkel. Gizike, Antal Évi és Sanyi atya a maximumot nyújtotta - köszönet érte. Kiváló volt a szállás és az ellátás is.

G.P.né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -