Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Lengyel receptek

Bigos régi lengyel módon

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg borjúhús, 20 dkg csont nélküli sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna,15 dkg kolbász, 1 nagy fej hagyma (15 dkg), zsír, 4 dkg paradicsom püré, 2-3 szárított gomba, 3 dkg aszalt szilva, só, bors, cukor, fokhagyma, majoránna, babérlevél, köménymag, ételízesítő.

Elkészítés: A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk meg, és kissé vagdossuk össze. Adjuk hozzá a hagymát, néhány babérlevelet és köményt. Kis lángon addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A húst a szalonnával, a gombával, a hagymával és a szilvával süssük meg egy serpenyőben, és keverjük a főtt káposztához. Végül tegyük bele a paradicsompürét, és a fűszereket is. Mindezt együtt 30 percig főzzük. Tálalás előtt öntsünk hozzá kevés vörösbort. Sült burgonyával vagy krakkói kolbásszal tálaljuk.


Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.


Hideg paradicsomleves

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg érett paradicsom, 15 dkg uborka, 10 dkg főtt sonka, 2 evőkanál reszelt zeller, fél citrom leve és reszelt héja, 4 csepp Tabasco szósz, 1 dl tejszín, fél evőkanál cukor, só.

Elkészítés: A meghámozott paradicsomokat összeturmixoljuk ( a paradicsom héját úgy tudjuk könnyen lehúzni, ha előtte néhány pillanatra forró vízbe mártjuk), és a tejszín, a cukor és a Tabasco szósz hozzáadásával legalább egy órára behűtjük. Ez alatt kis kockákra vágjuk az uborkát, a sonkát és lereszeljük a zellert. Hűtés után ezek hozzáadásával, azonnal tálaljuk.


Lengyel sörleves

Hozzávalók (4 személyre): 1,5 liter világos sör, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, szegfűszeg, egész fahéj.

Elkészítés: A sört a fűszerekkel felfőzzük, a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzá öntünk 1 dl meleg sört, és jól elvegyítjük. A többi sörbe öntjük, és egyszer felfőzzük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.


Lublini hurka

Elkészítés: A kacsa nyakáról (vagy libanyakról) lehúzott zsíros bőrbe a következő tölteléket töltjük: A csontokról leszedett és apróra vágott kb. 20-25 dkg húst kevés zsírban megpirítjuk, elkeverjük 4-5 dkg főtt rizzsel, erősen fűszerezzük pirospaprikával, törött borssal, összehúzott fokhagyma levével. A megtöltött nyakbőr két végét bevarrjuk, előbb puhára pároljuk, majd sütőben pirosra sütjük.


Sörben párolt ponty

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.


Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy éjszakára fél liter vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízbe, amennyi ellepi, 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlevet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük. Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel. A lisztet egy kevés hideg vízbe simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük. ( Bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető, vagy pl. 12 szem szilva és 1 doboz darabolt ananász konzerv felhasználásával. Ha csak szilvával készítjük, a leve sötétebb lesz. Ha vegyesen használunk friss és konzerv gyümölcsöket, ezeket még 15 percig összeforralhatjuk a puhára főzött hússal.)


Köszöntjük névnapjukon
Gál nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3548253. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Sok szeretet kaptam, amit viszek haza a családomhoz. Most voltam itt harmadszor és úgy érzem, most kaptam hitben, lelkemben a leggazdagabb élményt. Köszönöm a lehetőséget a Misszió Toursnak, a szervezőknek. Sok szeretettel fogok gondolni az otthoni hónapokban, napokban az itt töltött szép napokra.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -