FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Felvidéki receptek

Besztercei töltött liba

Hozzávalók (4 személyre): 1 egész liba, 30 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál reszelt citromhéj és citromlé, só, bors, 1 ágacska rozmaring.

Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk és néhány órára annyi rumos-citromos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A megtisztított liba hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsöljük, és megtöltjük a szilvával. A nyílást hústűvel összetűzzük, majd a liba bőrét sűrűn megszurkáljuk egy villával, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle. Tepsibe tesszük, a tetejére egy rozmaringágacskát helyezünk. A rumos-citromos vízzel megöntözzük. A libát kívülről megsózzuk, és lefedjük. Előmelegített, 200 0C-os sütőben két órán keresztül pároljuk. Néha ellenőrizzük, hagy a hús megpuhult-e. Ha kész a tepsiből óvatosan kiemeljük, levét leöntjük, majd vissza tesszük és grillezzük. 15-20 percig hagyjuk hűlni, aztán feldaraboljuk, és tálra tesszük. Sült almával, párolt rizzsel tálaljuk.


Kassai szelet

Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1/2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi törött fahéj.

Elkészítés: A leszet jól összegyúrjuk a zsírral, cukorral, tojással citrom héjjal, sütőporral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Kisujjnyi vastagon a tésztát zsírozott tepsibe tesszük és megszórjuk 5-6 deka mazsolával, melyeket ujjal tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkáljuk, s a forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére- langyos mézzel való bekenés után- még a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt (lehetőleg gyengén pörkölt) mogyorót 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével ( esetleg 2 egész tojással) félóráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, tartalmát a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk.


Marhapörkölt fehérkáposztával

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg marhahús, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg fehérkáposzta, 6 dl fehérbor, 1 dl balzsamecet, 1 dl olaj, 2 teáskanál édesnemes paprika, őrölt kömény, só.

Elkészítés: A húst vágjuk kockákra, a hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel. A káposztát mossuk meg, és vágjuk darabokra. Az olajat forrósítsuk fel egy fazékban, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük rá a húst. Sózzuk, fűszerezzük. Ha a hús megpirult, tegyük hozzá a káposztát, a bort és az ecetet, majd hagyjuk 30 percig főni. Burgonyával vagy gombóccal tálaljuk.


Pozsonyi rakott tészta

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy csomag kockatészta, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg búzadara, 1 dl tej, egy pohár tejföl, lekvár (lehetőleg baracklekvár).

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a negyedét egy kivajazott tűzálló edénybe öntjük. Rászórjuk a porcukorral összekevert darált diót. Rátesszük a tészta újabb részét, ezt beborítjuk a pirított búzadarával és lekvárral. Újabb tésztaréteg következik, ezt porcukorral kevert darált mákkal hintjük meg. Befedjük a maradék tésztával. A vaníliás cukrot a tejbe keverjük, és ráöntjük a tésztára. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával és a habbá vert fehérjével, majd a tészta tetejére kenjük. 150 Celsiuson 10-15 perc alatt addig sütjük, míg a teteje egy kis színt kap.


Sztrapacska

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 2 tojás, 40 dkg liszt, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés: A nyers burgonyát hideg vízzel telt edénybe reszeljük, azonnal leszűrjük és kinyomkodjuk. Galuska tésztát készítünk a lisztből, tojásból és összekeverjük a burgonyával. Forró sós vízbe galuskákat szaggatunk, és puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágva kisütjük. Rátesszük a késu galuskát, meghintjük túróval, ráöntjük a tejfölt, és sütőben szép pirosra sütjük.


Zsolnai galuskaleves

Hozzávalók (4 személyre): 40 gramm vaj, 2 kemény tojás, 2 nyers tojás, 2 evőkanál tehéntúró, 2 evőkanál liszt, ugyanannyi tej, 1 liter húsleves, szerecsendió, snidling, pirospaprika és só.

Elkészítés: A kemény tojásokat szitán áttörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, a nyers tojásokkal, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tejjel és liszttel simára kevert tehéntúrót. Kávéskanállal forrásban lévő sós vízbe galuskákat szaggatunk, s ha a felszínére jönnek, azonnal az elkészített húslevesbe tesszük.


Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Emma nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Vértessomló zarándoklat

Örülök, hogy újra utazhatunk!

Zarándoktársunk

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -