FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek +36 20 565 3258 Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatok
KERESÉS

Szatmár-Beregi receptek

Kötött tészta leves

Elkészítés: Tojásból, lisztből gyenge levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük. Ez idő alatt füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, serpenyőben félig kisütjük, majd felkockázott vöröshagymával tovább sütjük. Mikor szép üvegesre sült, levesszük a tűzről. Közben vizet teszünk fel főn, belevágunk néhány db krumplit, teszünk rá petrezselyemzöldet és zellerlevelet. A meggyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk és rálocsoljuk a hagymás, szalonnás zsírt, sózzuk, borsozzuk. Ujjnyi széles csíkokat sodrunk és hosszú csíkokra elvágjuk. A csíkokból csomókat kötünk. Mikor az összes tésztát így megkötöttük, a fövő lébe rakjuk és puhára főzzük a tésztát.


Lekváros porlós

Elkészítés: Lisztet csipetnyi sóval és zsírral elmorzsolunk. Cukrot, vaníliás cukrot és sütőport adunk hozzá. Tojássárgáját és kevés tejfölt adunk hozzá, lassan összegyúrjuk, ha kíván még tejfölt, adunk hozzá annyit, hogy elérjük a nyújtható masszát. Majd táblán jól kigyúrjuk, 2 cipóba és pihentetjük. Tepsit zsírozunk, lisztezünk és az egyik cipót elnyújtjuk, a tepsibe tesszük. Ha a töltelékkel megkenjük, elnyújtjuk a másik cipót is, és ezzel beborítjuk. Tojásfehérjével lekenjük, villa hegyével megszurkáljuk és megsütjük. Kétféle ízesítéssel kínáljuk: szilvalekváros, valamint somlekváros-diós.


Málékásás töltött káposzta

Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.


Puliszka

Elkészítés: Egy liter vízbe kávéskanál sót szórunk. Ha már forr a víz, folytonos keverés mellett belekeverjük a kukoricadarát. Amikor az egész mennyiséget hozzáadtuk, továbbra is folyamatos keverés mellett készre főzzük. Különböző ízesítéssel kínáljuk: savanyú káposztával, füstölt szalonnával, csirkemájjal, túróval, tejföllel, reszelt sajttal.


Rizses töltött káposzta

Elkészítés: Édes káposztát kicsumázunk és enyhén ecetes vízben megabáljuk, majd leveleire szedjük. Megmosott rizshez hozzáadunk zsíron megpárolt hagymát, darált húst, sót, borsot, piros paprikát, ízlés szerint fokhagymát is. Mindezt összekeverjük és megtöltjük a leveleket. A fazék aljára maradék káposztaleveleket vagdalunk, sorba rakjuk a megtöltött káposztát, felöntjük vízzel, fedő alatt főzzük. Mikor félig megfőtt, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá és fedő alatt, lassú tűzön készre főzzük.


Szilvásétel

Elkészítés: Négy liter fövésben lévő vízhez hozzáadunk ½ kg aszalt szilvát. Puhára főzzük csipetnyi sóval, kis cukorral ízesítjük. Egy kanál szilvalekvárt teszünk hozzá. Ezzel tovább főzzük, majd behabarjuk, ezt követően tejjel felhígítjuk. A habarást állandó kavargatás közben a fazékba öntjük. Mikor felforrt, levesszük a tűzről. Hidegen fogyasztjuk. Fogyasztáskor ínyencek szilvapálinkát is önthetnek bele, ami még jobban kihozza az ízeket.


www.misszioutazas.hu
MIKOR SZERETNE UTAZNI?
Úticélok
Ausztria Bosznia-Hercegovina
Csehország Franciaország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Médiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Egyebek
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták
Fekete Madonna Zarándokvonat - 2024

"Pálmai Árpád lemezét hallgatva igyekszem összeszedni gondolataimat, hogy méltóképpen köszönjem meg Önöknek a Fekete Madonna Zarándoklatot. Hálásan köszönöm a nagyszerű szervezést, a hatalmas tömeg súrlódásmentes mozgatását. Mindig minden időben a helyén volt, éreztük az gondoskodást. Az egész úton áldás volt, aminek eszköze Önök voltak az Úristen kezében. Testileg-lelkileg megújulva értünk haza, eltörpültek az utazással járó viszontagságok. Mi pécsiek újra találkoztunk szombaton délelőtt és szeretetben összekapcsolódtunk... Tovább...

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -