Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Fatima, portugál körút és S. de Compostela

  2019. szeptember 21-28.
Portugál zarándoklat egy csipetnyi El Camino-val Tovább...

Fatima, portugál körút és Santiago de Compostela

  2019. október 19-26.
Portugál zarándoklat egy csipetnyi El Camino-val Tovább...

Nemzeti zarándoklat Fatimába, Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia felajánlása a Szűzanyának

  2019. október 25-29.
Nemzeti zarándoklat Fatimába, az Eucharisztikus Kongresszus felajánlása a Szűzanyának A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai a 2019. tavaszi ülésszakán arra buzdították a híveket, az idei év októberében minél többen imádkozzunk együtt a fatimai magyar kálváriánál a Szűzanyához. A felhíváshoz csatlakozott a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága. Tovább...

Fatima, portugál körút és Santiago de Compostela

  2019. november 8-15.
Portugál zarándoklat egy csipetnyi El Camino-val Tovább...
Portugália
Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű ország az Ibériai-félsziget délnyugati részén. Egyetlen szomszédja Spanyolország. Az országot Porto kikötővárosról nevezték el. Portugália területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és Madeira.
 
Portugália a Pireneusi-félsziget 1/6 részét foglalja el. Az ország területét a Tejo folyó osztja két részre. Északi részét hegységek uralják, a folyótól dél felé fekvő országrészt alföld és fennsík borítja. A partvidéken homokos és sziklás szakaszok váltakoznak.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, viszont a portugál állami egészségügyi ellátás színvonala alacsony, ezért javasoljuk, hogy érvényes utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.
 
Időjárás: Portugália éghajlata kellemes, a déli partvidéke azonban már mediterrán jellegű, ezért itt igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is. Az északi rész éghajlata enyhe, óceáni, és itt több a csapadék. A belső országrészek inkább kontinentális éghajlattal rendelkeznek. Az éves középhőmérséklet 15 °C.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. Az uniós szabályoknak köszönhetően ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok általában 08.30 – 15.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, hétvégén zárva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi közlekedés is igen fejlett színvonalú. Az autóbusz közlekedés igen magas szinten van, az autóbusz hálózat sűrű és működőképes. Nagyon olcsó a távolsági utazás, viszont a vonattal szemben az autóbusz valamivel drágább. A fontosabb városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat van. Lisszabonban zónahatárok vannak, a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik. Mivel számos kombináció létezik, amely olcsóbbá teszi a közlekedést (kombinált jegyek), érdemes ezeknek utánanézni a vonatkozó honlapokon.
 
Borravaló: Általában a szolgáltatás értékének 5-10%-a az ajánlott borravaló, ami nem kötelező. Az északi országrészben kevésbé várják el a borravalót.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, illetve csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az üzletek általában hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00 vannak nyitva, a bevásárlóközpontok pedig 10.00-23.00 vagy 23.30 óra között, szombaton és vasárnap változó (de 13 óráig általában nyitva vannak). A múzeumok 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00 óra között vannak nyitva, és hétfőnként zárva vannak.
 
Gasztronómia: A portugálok olíva olajjal, különleges fűszerekkel, sok hagyma, tojás, paradicsom és gomba felhasználásával főznek. Tengerparti ország révén jelentős a halfogyasztás, a portugál konyha több száz halételt ismer. A hal mellett változatos tojásételeket, rizst, zöldségeket, rákot és kagylót esznek a portugálok. A portugál konyha ízletes és nem nehéz. Finomak a kenyerek és sajtok is, és népszerűek a finom boraik is.
 
A portugál borok közül a legkedveltebb a portói bor, melyet speciális hordókban érlelnek, speciális eljárásokkal. Különlegessége, hogy a hordóba kerülő bort csak 2-3 év múlva palackozzák, majd igen öreg (szintén portóiból készült) esszenciát adnak hozzá. A borok mellett kedvelt a cseresznyepálinka és az eperlikőr.
fővárosa: Lisszabon
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: portugál
 területe: 92 391 km2
népesség: 10,5 millió fő
időzóna: nyugat-európai idő (WET, UTC+0)
hivatalos valuta: Euro
telefon országhívószám: +351
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 6.00-10.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 22-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 5.00-7.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 1.00-2.30 EUR
Import sör (0,33 l): 1.20-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.00-1.60 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-1.00 EUR
Cappuccino: 0.75-2.00 EUR
Espresso kávé: 0.50-1.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.50-0.80 EUR
Kenyér: 0.70-1.80 EUR
Helyi sajt (1 kg): 4.80-12 EUR
Alma (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Narancs (1 kg): 0.85-1.90 EUR
Banán (1 kg): 0.95-1.80 EUR
Körte (1 kg): 1.20-2.40 EUR
Cigaretta (Marlboro): 4.60-5.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.30-2.00 EUR
Taxi alapdíj: 3.00-3.90 EUR
Taxi 1 km-re: 0.47-0.94 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 15-20 EUR
kis útiszótár: Szia! – Olá!
Jó napot kívánok! – Bom dia! (délelőtt)
Jó napot kívánok! – Boa tarde! (délután)
Jó estét! – Boa noite!
Viszlát! – Adeus!
Köszönöm. – Obrigado (fiúk, férfiak mondják)
Köszönöm. – Obrigada (nők mondják)
Igen – Sim
Nem – Não
Isten hozott! – Bem-vindo!
Örülök, hogy megismertem. – Muito prazer (em conhecer).
Hogy van? – Como está?
Hogy vagy? – Como estás?
Jól – Bem
Nagyon jól – Muito bem
És te? / És Ön? – E tu? / E você?
Legyen szíves! – Por favor!
Magyar vagyok. – Sou da Hungría
Elnézést! – Desculpe!
Nem beszélek portugálul. – Não falo português.
Szükségem van segítségre. – Preciso de ajuda.
Barát – Amigo (férfi) / Amiga (nő)
Szeretnék ... – Queria ...
Kávé – Café
Tejjel – Com leite
Egy kávét legyen szíves. – Um café, se faz favor.
Teát – Chá
Sör – Cerveja
Bor – Vinho
Szendvics – Sanduíche
A számlát, legyen szíves! – A conta, se faz favor!
Jobbra – À direita
Balra – À esquerda
Tovább egyenesen – Sempre em frente
Hol található a …? – Onde fica ...?
Köszöntjük névnapjukon
Tekla nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2019
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 2,3 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3518988. látogatónk.
Zarándoklat Lengyelországba 2014

Köszönöm ezt a szép zarándokutat. Az meg egyenesen ámulattal tölt el, hogy majd 800 emberrel is megtették. A 2013-as Boldogasszony Zarándokvonattal részt vettem a Csíksomlyói búcsún. Akkor is remekvolt a szervezés, a mindenre odafigyelés. Remélem, még utazhatok a Misszió Toursszal.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -